Home Gospodarstvo Hoće li poznati hercegovački biznismen u Lastu ponovno zaposliti 1000 radnika

Hoće li poznati hercegovački biznismen u Lastu ponovno zaposliti 1000 radnika

SHARE

Tvrtka Violeta iz Gruda nova je vlasnica čapljinske tvornice za proizvodnju keksa i vafla Lasta, čime je završila višemjesečna borba za opstanak tvornice koja tako nastavlja s proizvodnjom.

Lasta je nekad bila gigant u proizvodnji slatkiša, no već je godinu dana u stečaju, a u tri raspisana javna natječaja nije uspjela naći strateškog partnera. Prodana je tek na četvrtoj dražbi na kojoj nije bila određena početna cijena, a na nadmetanju je ponuda Violete ocijenjena kao najbolja. Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović je potvrdila da je dražba bila uspješna i da Lasta nastavlja s proizvodnjom.

Vrijedno zemljište
Sada Violeta, koju vodi Petar Ćorluka, postaje vlasnik nekretnine što uključuje proizvodni pogon površine 1,4 tisuće četvornih metara, upravne zgrade površine oko tisuću četvornih metara, trgovine, zemljišta i portirnice, opreme te nematerijalnog vlasništva poput dizajna ambalaže, koncesija i patenata.

Lasta se nalazi na čak 6,3 hektara zemljišta, a prema elaboratu ukupna procijenjena vrijednost kompanije je više od 11,4 milijuna KM (oko 45,6 mil. kuna). Prije nego što je pronašla strateškog partnera Lasta je nekada je zapošljavala više od tisuću radnika, a lani je posao nastavila s tek njih tridesetak koji su se nadali da će tvornica opstati.

Obnovili programe
Prošle su godine i obnovili neke od proizvodnjih programa pa su u listopadu ponovno proizvodili čajne kolutiće, kokos kekse i mješavine čajnih kolutića te kokos keksa. Kako su oživjeli krajem godine i drugi pogoni, krenula je proizvodnja krem štapića, a na tržište su plasirali novi brend keks Linđo, dok je u trgovinama i dalje dostupan njihov najjači proizvod – štrudla od smokava.

S obzirom na to da se Violeta bavi isključivo proizvodnjom higijenskih proizvoda, bit će zanimljivo vidjeti razvoj događaja, mogući rebranding i mogući ulazak u prehrambeni industriju, kao i poslovanje, investicije te širenje Violete u bližoj budućnosti. “Dobili smo informaciju da imamo najbolju ponudu za kupovinu Laste. Čekamo daljnji razvoj cjelokupne situacije koji će se precizirati potpisom ugovora o kupovini. Cilj nam je nastaviti i unaprijediti proizvodnju. Za sve detaljnije informacije čekamo potpis ugovora”, odgovorili su nam iz Violete na upit, piše Abcportal.info