Home Zanimljivosti Nikola poručuje: Roditelji prestanite se igrat doktora s vlastitom i tuđom djecom!

Nikola poručuje: Roditelji prestanite se igrat doktora s vlastitom i tuđom djecom!

SHARE

Posljednjih dana sve češće čitamo na društvenim mrežama i portalima kako se vraća epidemija raznih bolesti koje smo cjepivom bili suzbili. Cjepivo i cijepljenje u funkciji je već dvjestotinjak godina otkad je engleski liječnik Edward Jenner u medicinu uveo cjepivo za velike boginje, ali danas svaki roditelj uzima za pravo glumiti liječnika i sam prosuđuje štetne i pozitivne stvari cijepljenja.

Cijepljenje je jedan od najučinkovitijih medicinskih postupaka uopće u povijesti medicine i metoda izbora u prevenciji brojnih infektivnih bolesti i njihovih komplikacija, ali ljudskim nemarom u 2019. godini javljaju se problemi koje su naši preci uspješno prebrodili, ni manje ni više već cijepljenjem.

Iako danas svaki roditelj koristi razna tehnološka otkrića poput pametnih telefona i društvenih mreža i smatra sam sebe kako je on ili ona ”IN”, a osobe koje posjeduju predrasude prema tehnološkim otkrićima normalnim za ovo vrijeme smatraju zaostalima, prave veću grešku od njih jer njihova zaostalost se manifestira na njihovim najdražim. Dovoljan je jedan post na Facebooku ili članak nekog znanstvenika ili liječnika koji traži svojih pet minuta u medijima kako bi kritizirao cijepljenje koje može zaštiti našu djecu i određeni roditelj će pasti pod taj utjecaj i neće cijepiti svoje dijete iako ga na taj način izlaže velikom riziku. Osim vlastite djece nažalost kolateralne žrtve su i druga djeca koja u naletu epidemije budu zaražena.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da roditelj odbija cijepiti dijete iako te naizgled banalne infekcije uzrokuju niz komplikacija koje mogu ponekad završiti i fatalno.

Iako se može predvidjeti na koji način će protivnici cijepljenja reagirati na ovaj tekst i pozivati se kako je ovo plaćeni tekst neke farmaceutske tvrtke, to je sve zato što nemaju argumente protiv nebrojenih znanstveno dokazanih činjenica o učinkovitosti cijepljenja.

Najveći dokaz o nepostojanju argumenata protiv cijepljenja je što većina tih neodgovornih roditelja prilikom pojave epidemije bilo koje bolesti prvi pohrle kod liječnika cijepiti svoju djecu.

Nažalost tek tada shvate istinitost znanstvenih činjenica i kako nemaju dokaza za stavove protiv cijepljenja i ipak shvate kako se neisplati riskirati zdravlje onih koji još nisu u mogućnosti donositi odluke, a radi se o našoj djeci.

Dragi roditelji odjavite se sa Facebooka, Whatsappa ili Instagrama na vrijeme i nemojte se igrati doktora s vlastitom, a bome ni sa našom djecom, piše Nikola M. za Vrisak.info