Home Život ZABORAVLJENI HRVATSKI BRANITELJ: Apel svim dobrim ljudima za pomoć

ZABORAVLJENI HRVATSKI BRANITELJ: Apel svim dobrim ljudima za pomoć

SHARE

Nikola Čičak čija je fotografija, zahvaljujući američkim novinarima, obišla cijeli svijet, jedan je od najpoznatijih logoraša srpskog logora smrti na Manjači. Tek nakon objavljivanja te fotografije mnogi su doznali za jedan od najstrašnijih srpskih logora – Manjaču.

Vjerojatno ste vidjeli fotografiju ili ste gledali na malim ekranima Nikolu pokraj logorske žice, svučenog do pojasa, kako mu se vide sva rebra zbog neuhranjenosti, kako zajedno s ostalim hrvatskim zatvorenicima razgovara ili upućuje samo pogled prema onima koji su došli obići – Manjaču.

Rođen je 24. rujna 1963. godine u Travniku. Bio je 16 mjeseci zatočenik najstrašnijih logora u Europi, srpskog u Manjači i muslimanskog u KPD Zenica. Proživio je mnogo stresova, zbog kojih još uvijek ima psihičkih posljedica, kazao je otvoreno Nikola Čičak dragovoljac Domovinskog rata za portal 24sata.hr.

Kada su me zarobili imao sam 78 kilograma, a kada sam razmijenjen u Zemuniku kod Zadra izvagali su mi 36 kilograma. Nisam mogao stajati, niti sjediti, nisam bio svjestan što se događa, ubili su sve u meni – sa suzom u oku priča Nikola. Ništa lakše nije bilo ni kasnije, uslijedila je borba za zdravlje, počeo je obilaziti liječnike, bio je u bolnicama od Zadra, do Slavonskog Broda, a završio je u Vrapču, jer mu je dijagnosticiran teški oblik PTSP-a.

Najžalosnije je u svemu što nije riješio svoj status, niti je branitelj, a niti logoraš. Primoran je da zajedno sa svojom obitelji živi od milostinje koju mu daju dobri ljudi, jer 90 konvertibilnih maraka koliko dobije njegova supruga Angela (49), niti približno nije dovoljno za život.

Teško je ostati ravnodušan na ovakvu životnu priču jednog dragovoljca, te se nadamo da ima dovoljno dobre volje da svi skupa pomognemo kako tko može.

Obitelji je dobrodošla pomoć u svakom obliku, jer živi u nehumanim uvjetima, osim što mora uložiti u kuću u kojoj živi, mora osigurati zimnicu kao svi drugi, drva za ogrijev i sl.

Nikola Čičak, živi u Donjem Rasnu kod Busovače. Živi s bolesnom suprugom, ima troje djece, dvoje je još uvijek s njim, a jedna se od kćeri udala.

Svi ljudi koji bi željeli pomoći ovoj obitelji mogu to učiniti uplatom na tekući račun otvoren na ime:

Nikola Čičak
TRN 1613000078557639,
Swift Cod: RZBABA2S, Raiffeisen Bank.

tel: 063/881-730