Home Zanimljivosti E-CIGARETA MU PROSULA ČELJUST: Tinejdžer zamalo poginuo zbog glupe pogreške koju čine...

E-CIGARETA MU PROSULA ČELJUST: Tinejdžer zamalo poginuo zbog glupe pogreške koju čine mnogi pušači

SHARE

Iako se ti incidenti smatraju izoliranim slučajevima, njihov broj neprestano raste, što izaziva zabrinutost zbog sigurnosti

Stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju na štetne učinke električnih cigareta, ali to očito još uvijek ne dopire do njihovih korisnika. Osim što postoji veliki rizik od tzv. popcorn pluća, mnogi ne razmišljaju da je to ipak samo elektronika, koja, poput svih pametnih uređaja može eksplodirati, s razlikom da vam u tom trenutku ona može biti u ustima.

Ovaj je tinejdžer to naučio na teži način. Nakon što mu je e-cigareta eksplodirala dok je pušio, 17-godišnjak je putovao oko 400 kilometara s krvavim ustima, slomljenim zubima i rupom u čeljusti,  iz malog mjesta u Nevadi u pedijatrijsku bolnicu u Utahu. Tamo su liječnici požurili s operacijom kako bi izveli rekonstrukciju čeljusti i spojili mu slomljene kosti. Nesreća koju je opisao liječnicima samo je jedna od nekoliko tisuća njih posljednjih godina.

Još tragičniji slučajevi

“Ljude moramo upozoriti na mogućnost da im e-cigareta eksplodira u džepu ili dok je u ustima”, rekla je za Gizmodo dr. Katie Russell, ravnateljica Odjela traume u Glavnoj dječjoj bolnici, u kojoj se dječak liječio. Nije poznato koja je vrsta e-cigareta uzrokovala nesreću u njegovu slučaju, no studija objavljena 2018. godine procjenjuje da su hitni odjeli američkih bolnica zbrinuli više od 2000 ozljeda uzrokovanih eksplozijom e-cigareta i opeklinama u razdoblju između 2015. do 2017. godine. No ljudi uglavnom ne znaju za to.

Opisujući ozljede s kojima je dječak došao u bolnicu za medicinski časopis New England Journal of Medicine, dr. Russel kazala je kako takvo što nije vidjela u cijeloj svojoj karijeri. Dodala je kako se mladić sada osjeća dobro, odnosno dobro se oporavio nakon dvije operacije u šest tjedana, iako još nije dobio implantate za zube koji su mu izbijeni.

No, mnogo je onih koji nisu bili te sreće. Tako je u veljači čovjek u Teksasu preminuo od posljedica eksplozije e-cigarete. Naime, dijelovi cigarete probili su mu karotidnu arteriju. Prije godinu dana na Floridi je pronađen mrtav čovjek nakon što mu se dio e-cigarete koju je pušio zabio u glavu. Poznato je tek da su obje cigarete imale veće isparivače sa snažnijim baterijama od mnogih tipičnih uređaja, ali ne i zašto su se nesreće dogodile.

Uporaba nije dovoljno regulirana

Brojni tinejdžeri prijavili su opekline od sličnih eksplozija e-cigareta. Poznat je slučaj djevojčice iz Oregona, koja je prije dvije godine gotovo izgubila oko nakon što joj je u blizini lica eksplodirala e-cigareta. Druga 17-godišnjakinja također je posvjedočila za CNN kako joj je spaljena odjeća i zadobila je opekline na prsima, rukama i nogama, nakon eksplozije koja ju je podsjetila na bombu.

Liječnici Sveučilišne bolnice u Washingtonu u medicinskom su časopisu opisali probleme čak 15 pacijenata koje su zbrinuli nakon eksplozije e-cigareta u manje od godinu dana. U većini nesreća zabilježene su opekline od plamena, a gotovo 30 posto pacijenata pretrpjelo je dodatne ozljede, kao što su gubitak zuba, traume te velik gubitak mekoga tkiva.

Uporaba e-cigareta, nažalost, nije dovoljno regulirana. Iako se ti incidenti smatraju izoliranim slučajevima, njihov broj neprestano raste, što izaziva zabrinutost zbog sigurnosti. Predstavnici proizvođača e-cigareta, s druge strane, kažu kako pojačana regulacija vezana uz sigurnost nije potrebna, već im treba sloboda da naprave promjene koje su potrebne da poboljšaju kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda, prenosi Net.hr

Kako smanjiti rizik od eksplozije e-cigareta:

  • Nikada ih ne punite punjačem za mobitel ili tablet, već isključivo punjačem koji ste dobili u paketu s e-cigaretom.
  • Zamijenite bateriju u e-cigareti ako se ošteti ili namoči.
  • Ne punite e-cigarete tijekom noći, odnosno ne ostavljajte ih s uključenim punjačem cijelu noć.
  • Zaštitite e-cigaretu od visokih temperatura (ne ostavljajte ih pored prozora ili u automobilu).
  • Baterije čuvajte u odgovarajućoj torbici, što dalje od metalnih predmeta.