Home Društvo Najviše ih iz Čitluka i Čapljine: Pogledaje kojih je 10 doktora s...

Najviše ih iz Čitluka i Čapljine: Pogledaje kojih je 10 doktora s najboljim rezultatima u propisivanju lijekova u HNŽ-u

SHARE

Počevši od 2016.godine ZZO HNŽ započeo je s projektom uvođenja QI-a (indikatori kvalitete), a od 2018.godine i sa uvođenjem KPI-a (ključni pokazatelji izvedbe) u procesu nagradnog plaćanja za timove obiteljske medicine.

U okviru provedbe reforme iz oblasti zdravstva za područje HNŽ za razdoblje 2017. – 2020. cilj projekta je dovesti do popularizacije obiteljske medicine kao jedne od najvažnijih točaka razvoja cjelokupnog zdravstvenog sustava ove županije.

Također, Zavod želi ojačati ulogu liječnika obiteljske medicine kao čuvara vrata zdravstvenog sustava i temelja modernog sustava zdravstvene zaštite, što zahtjeva osobnu, stručnu i moralnu odgovornost, te obvezu racionalne potrošnje raspoloživih sredstva pri donošenju svakodnevnih odluka – piše Ero.tel.

Ključni pokazatelji izvedbe za propisivanje lijekova opisuju broj propisanih pakiranja lijekova u određenom razdoblju za tim obiteljske medicine uz uvažavanje broja osiguranika i njihovu starosnu strukturu.

Poseban problem je kada jedan osiguranik uzima pet ili više lijekova s Pozitivne liste što se smatra mogućim alarmom za polipragmaziju, koja može biti uzrok mnogim zdravstveno ekonomskim problemima.

Tijekom prvog kvartala tekuće godine 5.844 osiguranika uzimali su 5 ili više lijekova s pozitivne liste namijenjenih za liječenje akutnih i kroničnih bolesti, što predstavlja 8,3 % od ukupnog broja osiguranika koji su preuzeli terapiju u navedenom periodu.

Uzimanjem većeg broja različitih lijekova u manjoj ili većoj mjeri umanjuje se korisno djelovanje terapije, a u mnogome se povećava mogućnost nuspojava lijekova.

U prva tri mjeseca 2019. godine preko županijske Pozitivne liste lijekova izabrani liječnici u HNŽ izdali su lijekove u vrijednosti 3.145.643 KM.

Broj ispisanih recepata u prvom kvartalu 2019. godine umanjen je za 1,8 %, uz istovremeno smanjenje broja izdanih pakiranja lijekova za 3,4 %.

Financijski izražena potrošnja povećana je za 0,4 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Značajno povećanje evidentirano je samo kod hormona rasta – somatotropina, koje je povezano s povećanjem broja pacijenata koji koriste navedenu terapiju.

U navedenom razdoblju 232 liječnika, u prosjeku, su propisala 1.161 recepata s 1.502 pakiranja lijekova u vrijednosti 13.559 KM. 30% najvećih propisivača propišu 77% od ukupne propisane terapije.

Među deset najvećih propisivača po tri su iz DZ Konjic i DZ Mostar, dva iz DZ Stari grad Mostar i po jedan iz DZ Stolac i DZ Čitluk. Svaki ovaj liječnik propisao, u prosjeku, po 5.458 pakiranja odnosno 48.305 KM.

Postoji dosta čimbenika koji utječu na propisivanje lijekova, međutim broj kroničnih pacijenata i udio pacijenata starijih od 50 godina su najvažniji.

Analizom nazočnosti ova dva parametra u ugovornim domovima zdravlja, njihove nadprosječne vrijednosti evidentirane su u domovima zdravlja Mostar, Konjic, Jablanica i Uzinovići, što je u direktnoj korelaciji s povećanom potrošnjom lijekova s pozitivne liste u navedenim ustanovama.

Deset timova obiteljske medicine koji su postigli najbolje KPI-ove za propisivanje lijekova u prvom kvartalu 2019. godini su:

Pored već navedenog, u okviru nagradnog plaćanja za obiteljske liječnike prikupljaju se i podaci o indeksu tjelesne mase – BMI kao okvirnom pokazatelju debljine i pretilosti pacijenata. Prekomjerna tjelesna masa otežava regulaciju razine glukoze u krvi, kolesterola i krvnog tlaka. Kod dijabetesa tipa 1 dolazi do naglog gubitka tjelesne mase i povišene razine glukoze u krvi, no nakon terapije inzulinom, tjelesna se masa vraća u normalu.

Pretilost je vrlo učestala kod osoba s dijabetesom tipa 2, tako da čak i umjereni dobitak težine može povećati podložnost obolijevanja od šećerne bolesti. Masno tkivo oko abdomena i na gornjem dijelu tijela (oblik jabuke), dovodi se u vezu s inzulinskom rezistencijom, srčanom bolešću, visokim krvnim tlakom, moždanim udarom i povišenim kolesterolom. Iako svi pretili nemaju šećernu bolest, niti su svi dijabetičari pretili, ipak je više od 80% dijabetičara s dijabetesom tip 2 pretilo. Podaci za ovu vrstu pacijenata koji su upisani u IZIS pokazuju da je taj postotak kod nas čak i veći, i iznosi 81,5%.

Ekstrapoliranjem epidemioloških podataka ustanovilo se da svakim porastom tjelesne težine za 1kg raste rizik za nastanak šećerne bolesti za 7,3%. Svi načini smanjenja tjelesne težine imaju povoljan učinak na tijek dijabetesa.

Pretile osobe imaju sedam puta viši rizik obolijevanja od dijabetesa,a preuhranjene tri puta viši u odnosu prema općoj populaciji, piše Ero.tel