Home Vijesti NOVINARI POSJETILI GRADILIŠTE TUNELA “ŽABA”: Zbogom “kozija stazo”, od Stoca do Neuma...

NOVINARI POSJETILI GRADILIŠTE TUNELA “ŽABA”: Zbogom “kozija stazo”, od Stoca do Neuma za 35 minuta modernom cestom

SHARE

Ekipa Slobodne Bosne podsjetila je gradilište tunela Žeba na putu Stolac – Neum na kojem se bez obzira na vrućine i dalje vrijedno radi.

U razgovoru sa direktorom Isakovićem, izvršnim direktorom za pravne i ekonomske poslove JP Ceste FBiH, saznali su da radovi na tunelu teku po planu, pa čak i bolje od planiranog i predviđenog.

Očekuje se da će radovi na tunelu biti završeni u lipnju 2020. godine, što je četiri mjeseca prije roka.

Značaj ovog tunela je veliki zbog toga što će eliminirati sve zavoje i potencijalne rizične točke na dijelu od Hutova do Prapratnice i smanjit će dužinu trase za 2,5 kilometara.

Radovi na dionici Stari Neum – Kiševo – Broćanac, dužine 12 kilometara su okončani u travnju ove godine, a trenutno su u toku radovi na poddionici Prapratnica – Hutovo (u dužini od 2,5 km ), uključujući i tunel Žaba (dužine = 975 m).

Radovi na cesti Stolac – Neum počeli su u listopad 2018. godine, a rok za izvođenje je dvadeset i četiri mjeseca. Očekivani završetak radova je listopad 2020. godine, a svi pokazatelji za sada govore da će rok biti ispoštovan i da će gradnja biti završene u planiranom roku.

U šestom mjesecu ove godine, točnije 18.06.2019. godine, potpisan je ugovor za izvođenje radova na poddionici Stolovi – Drenovac dužine 8,7 kilometara.

Početak radova na ovoj dionici će početi u rujnu ove godine, a rok za izvođenje radova je šesnaest mjeseci.

Isaković je za Slobodnu Bosnu rekao da je izvođenje radova na ovoj poddionici povjereno tvrtci JV HP Investing d.o.o. Mostar, Putovi d.o.o. Grude i tvrtxi  Euro-Asfalt d.o.o. iz Sarajeva.

Za ovu poddionicu je izdvojeno 17,5 milijuna KM sa PDV-om, a financirati će se iz kreditnih sredstava EBRD-a i FIB-a.

U tijeku je postupak javne nabavke radova za poddionicu Broćarac-Prapratnica ukupne dužnice 3 kilometra sa radovima na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica.

Otvaranja ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuđača je planirano za kraj srpnja ove godine.

Općina Neum trenutno provodi postupak eksproprijacije zemljišta na poddionicama Hutovo – Cerovica i Cerovica – Stolovi, nakon čega se može očekivati početak radova i na ovim poddionicama.

Trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije obilaznice Stoca koju JP Ceste FBiH rade u suradnji sa lokalnom zajednicom, a planirano period implementacije cijelog projekta je četiri godine. Očekivani završetak svih radova na ovoj cesti je 2022. godina.

Radovi na cijelom projektu se financiraju kreditnim sredstvima međunarodnih financijskih institucija Europske investicijske benke i Svjetske banke, odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH.

Kako je rekao izvršni direktor za pravne i finansijske poslove JP Ceste FBiH novim putem će se od Stoca do Neuma stizati za 35 minuta, umjesto dosadašnjih sat i pol.

Gradnja ovog puta je od velikog značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer će prije svega olakšati komunikaciju cijele države sa jednim bh. gradom na moru. Smanjit će gužve na granici sa Hrvatskom jer će se u Neum putovati u okviru granica naše države što je veoma važno, piše Slobodna Bosna.

Međutim, najvažniji efekat izgradnje ovog puta je olakšanje transporta roba iz svih dijelova BiH prema Neumu.