Home Društvo Predstavljene web stranica i mobilna aplikacija Sveučilišta u Mostaru, evo tko je...

Predstavljene web stranica i mobilna aplikacija Sveučilišta u Mostaru, evo tko je radio na njoj!

SHARE

Nova web stranica i mobilna aplikacija Sveučilišta u Mostaru koju je izradio Centar za informacijske tehnologije SUM-a (SUMIT) predstavljene su u srijedu u Mostaru.

Aplikacija nudi pregled vijesti sa sveučilišne web stranice i sastavnica SUM-a, pregled kalendara na Sveučilištu u Mostaru kao i prijavu na STUDOMAT i ISS.

Voditelj SUMIT-a Tomislav Volarić kazao je kako su na izradi web stranice i aplikacije radili i studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a.

“Ponosni smo na to da su u izradi sudjelovali studenti te su oni na taj način uradili svoju praksu koja će im svakako pomoći u daljnjem obrazovanju. Uvijek ćemo se truditi da povećavamo broj studenata u naš tim kako bi dodavali nove funkcionalnosti i ideje”, kazao je Volarić.

Stranica je prilagođena za osobe s invaliditetom. Moguće je prilagoditi boju pozadine, boju teksta kao i veličinu i prored teksta. Stranica je prilagođena svim veličinama ekrana od mobilnog uređaja do stolnog računala.

“U samoj izradi stranice sudjelovao je širok tim akademske zajednice te je prevedena na engleski i njemački jezik, a u tijeku je priprema prijevoda osnovnih podataka o studijima i na kineski jezik”, dodao je Volarić.

Pri izradi mobilne aplikacije koristili su se Googleova biblioteka Flutter za pisanje nativnih aplikacija za Android i iOS i programski jezik DART. Sva komunikacija s administracijskim dijelom odvija se preko RESTful API zahtjeva.

Web stranica Sveučilišta izrađena je pomoću Vue JavaScript biblioteke, a sva logika aplikacije i pozadina su izrađeni u PHP programskom jeziku i Laravel programskom okviru. Cijeli izvorni kod aplikacije je u potpunom vlasništvu SUMIT-a, priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.