Home Vijesti Srednja škola u Livnu uvodi minipogon za proizvodnju sokova

Srednja škola u Livnu uvodi minipogon za proizvodnju sokova

SHARE

Po riječima ravnatelja škole Saše Grabovca, Srednja strukovna škola iz Livna potpisala je ugovor o preuzimanju malog pogona za preradu voća i proizvodnju sokova što je donacija Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u okviru projekta “Potpora pripremi planiranja lokalnog razvoja vođenog zajednicom” koji je financiralo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske, prenosi Fena.

Tim ugovorom dobili su mlin za usitnjavanje plodova, zatim pumpu za pretakanje soka, hidrauličnu pumpa za cijeđenje kaše, rezervoar za prijem soka, stolni pasterizatir za ručno punjenje soka, te prihvatni rezervoar za bistrenje soka.

Na koji način će funkcionirati rad u školi pojasnio je ravnatelj Grabovca koji je kazao kako će obiteljska poljoprivredna gospodarstva s prostora cijele županije, ali i regije kod njih moći donositi svoje proizvode, a oni će za njih za sada praviti sokove, a kasnije i džemove, odnosno druge proizvode kad se za to stvore uvjeti.

– Dio proizvoda ćemo zadržavati za sebe, kao neki vid simbolične naknade – ustvrdio je Grabovac.

Projekt je, dodao je, zapravo ulaganje u poboljšanje kvalitete života, a škola će dati priliku svojim učenicima da se obuče za rad u malim proizvodnim pogonima.