Home Zanimljivosti Riječki ugostitelj: Samo luđak bi pustio svog čovjeka i uvezao Filipinca, ali…

Riječki ugostitelj: Samo luđak bi pustio svog čovjeka i uvezao Filipinca, ali…

SHARE

Gost Točke na tjedan na N1 televiziji bio je Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

On će u utorak održati više sastanaka sa stručnjacima i zainteresiranim akterima u ugostiteljstvu kako bi se formulirali zahtjevi s kojima će se obratiti vladi.

“Kod nas još uvijek nema reda. U šumi negativnosti teško je razaznati bitno od nebitnog. Ugostiteljstvo je u Hrvatskoj i previše bitna tema, jer je postao stožerna grana”, rekao je Jakominić gostujući na N1 te dodao kako je Hrvatska jako ovisna o turizmu.

“Imali smo odličnu strategiju o turizmu koja je zagovarala da se turizam koristi za razvoj ekonomije. Međutim, ona je stavljena po strani prije dvije godine”, kaže Jakominić.

“Samo luđak bi pustio svog čovjeka i uvezao Filipinca koji ni ne zna jezik”

“U prevelikoj poreznoj presiji biraju se usluge i roba niže cijene, i to znači da je sve uvozno, hrana, madrac, radna snaga… Samo luđak bi pustio svog čovjeka i uvezao Filipinca koji ni ne zna jezik. Ali novca ima koliko ima, ne može se stvoriti iz svježeg zraka. A novca nema zbog porezne presije”, rekao je.

“Ako povećamo cijene proizvoda, količina prodanog proizvoda će pasti. Morate platiti dobavljače, porez, najam, struju vodu, i to onda što ostaje dijelimo mi i naši ljudi. Znam da zvuči suludo, ali i poduzetnik bi trebao zaraditi nešto od svog truda”, komentirao je Jakominić.

“Plaćanje poreza, skupljanje govanca za psom, bacanje smeća u kantu osnovni su izrazi domoljublja”

Dodao je i kako se u priči o ugostiteljstvu uvijek najviše osvrće na one poduzetnike koji voze skup automobil i ne plaća svoje radnike.

“To se treba riješiti, a onda dalje raditi na poboljšanje kvalitete. Fiskalizacija je tu i ja sam njen veliki pobornik. Ugostiteljstvo je kod nas najkontroliranija struka. Ako želite pronaći problem u ugostiteljstvu, to je vrlo lako, dok u drugim poslovima nije baš tako jednostavno. Češće ne dobijem račun od električara ili stolara, nego u ugostiteljskom objektu. Plaćanje poreza, skupljanje govanca za psom, bacanje smeća u kantu osnovni su izrazi domoljublja”, rekao je.

“Neobična realnost u kojoj mi živimo i radimo jest da od svih mediteranskih zemalja mi imamo najveći ugostiteljski porez, od nekih čak i 2 i pol puta veći. Svi su se prilagodili osim nas. Mi se uspoređujemo s Danskom i Švedskom, ali to nije realno. Naša je situacija takva da ne možemo ulaziti u 25 posto PDV-a. Ako želimo dobro svojoj državi, moramo se odmah uhvatiti u koštac s problemom”, rekao je.

Treba smanjiti PDV

Dodao je da PDV ne treba smanjiti samo u ugostiteljstvu.

“EU je definirala tri stope PDV-a, nulta, 13 i 25 posto. Mi predlažemo da se vrati na onih 13. Situacija je izuzetno loša, nama je ideja bila da vladi predložimo partnerstvo, i da im pomognemo da se taj novac najbolje iskoriste u našem sektoru”, rekao je Jakominić.

Kaže i kako bi, smanji li se PDV, vjerojatno smanjio cijene, ali bi mu važnije bilo da ljudima s kojima surađuje plati više.

“Puno važnije od toga hoće li se cijene smanjiti jeste to da novac damo našim ljudima, malim vinarima, malim pivarima, da svi osjetimo neku korist od toga. Treba educirati i vladu i poduzetnike da je odgovornost na nama. Već dvije godine govorimo o stvarima koje su realne, ali iz vlada se nitko nije do sada osjećao kao da te ideje treba braniti. Nadam se da je došlo vrijeme da se okrenemo dijalogu, a ne da i dalje živimo u situaciji gdje se u vladi smatra da 25 godina nitko nikada nije pogriješio”, zaključio je Jakominić, prenosi Index.hr