Home Politika DODIK ODGOVORIO NA OPTUŽBE: To je jedan profesionalni srbofob i međunarodni politički...

DODIK ODGOVORIO NA OPTUŽBE: To je jedan profesionalni srbofob i međunarodni politički parazit

SHARE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, profesionalni srbofob i međunarodni politički parazit, koji je svoju karijeru u Sarajevu, uz veliku apanažu, gradio na pokušaju centralizacije BiH i još tada je prepoznat kao bošnjački lobist koji je sve radio na štetu Srba i Republike Srpske.

Na pitanje da prokomentira optužbe koje je Schwarz-Schilling iznio na njegov račun, te upitavši “kada će u BiH doći do Dodikovog opoziva”, Dodik je rekao da su “visoki predstavnici, pa tako i Schwarz-Schilling, međunarodni mešetari koji su svojim nametanjima od BiH napravili kaljužu, kršeći Daytonski sporazum, te da zato nemaju pravo moralizirati i držati lekcije bilo kome”.

– Pogotovo to pravo nema Schwarz-Schilling koji je za svog mandata otvoreno lobirao za bošnjačku stranu, stavljajući na tapet Republiku Srpsku, držeći isprazne lekcije i kidišući na sveukupne srpske interese – konstatirao je Dodik.

On je ocijenio da “insinuacije i optužbe na štetu Republike Srpske ovog istrošenog međunarodnog mešetara, koji radi po narudžbi, predstavljaju stereotip određenih međunarodnih krugova”.

– To je daleko od realnosti i predstavlja antisrpsku propagandu paranoičnog političkog parazita Schwarz-Schilling , specijalca za fabriciranje intriga, kleveta i uvreda na račun srpskog naroda i Republike Srpske, čije su godine jedina prepreka da se o njemu kaže sve što zaslužuje – naglasio je Dodik.

Podsjetimo, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling u srijedu je otvoreno pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad BiH i otvoreno krši ustav i zakone svoje zemlje te niječe strašne zločine poput genocida nad Bošnajcima Srebrenice.

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Schwarz-Schilling je iznio dramatičnu ocjenu kako je BiH pred raspadom zbog jačanja nacionalističkih snaga koje sve više rade na njezinoj podjeli.

“Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača zemlja će se raspasti i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu”, napisao je njemački političar koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u BiH od 2006. do 2007. godine a prije toga je deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.

Najveću opasnost po opstanak BiH Schearz-Schilling je istaknuo osobe poput Dodika kojega naziva “ekstremnim srpskim nacionalistom”.