Home Zanimljivosti VIDEO Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala svoju omiljenu duhovnu pjesmu

VIDEO Predsjednica Grabar-Kitarović zapjevala svoju omiljenu duhovnu pjesmu

SHARE

U velikom intervjuu s glavnim urednikom Hrvatskog katoličkog radija Sinišom Kovačićem predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na niz aktualnih pitanja, među ostalim na vjeru i odnos s Bogom, odnos s Katoličkom crkvom, odgoj djece, aktualnu političku situaciju, predsjedničku kandidaturu i rekonstrukciju Vlade.

Osvrćući se na iskustvo vođenja hrvatske države protekle četiri i pol godine, predsjednica Grabar-Kitarović smatra da ipak ne treba mijenjati predsjedničke ovlasti.

„Ne, ne treba. Ovlasti, odnosno autoritet predsjednika ne proizlazi iz formalnih ovlasti formalne vlasti već iz djelovanja te osobe – predsjednika ili predsjednice. Mi smo 90- ih godina bili u polupredsjedničkom sustavu i to je tada bilo apsolutno nužno. Tada smo bili u drukčijoj situaciji. Bio je rat i nestabilno stanje te je postojao jedan drukčiji sustav. Međutim, promjenom ustava ograničene su predsjedničke ovlasti. Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htjela imati veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna. Ja mislim da treba ići k jačanju ovlasti Sabora i jačanju svijesti i uloge svakog saborskog zastupnika, a ne jačanju vlasti pojedinca”, rekla je Grabar-Kitarović za Hrvatski katolički radio.

Predsjednica se zalaže za pravo na priziv savjesti te za nju kao majku nema dvojbi kada započinje ljudski život.

„Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće”, rekla je predsjednica.

Na kraju razgovora, predsjednica Grabar Kitarović je zapjevala omiljenu duhovnu pjesmu.