Home Društvo BIJELA SMRT U LIVNU Iz šest sela Mjesne zajednice Podhum upisana samo...

BIJELA SMRT U LIVNU Iz šest sela Mjesne zajednice Podhum upisana samo 4 prvašića!

SHARE

Na prostoru Mjesne zajednice Podhum u Livnu (ili po teritorijalnom crkvenom ustroju Župe Podhum) postoje ili su postojale tri škole:

– Škola u Podhumu (od 1. do 9. razreda)
– Škola u Podgradini (od 1. do 5. razreda),
– Škola u Golinjevu (od 1. do 5. razreda).

Škola u Golinjevu je već duži niz godina zatvorena zbog malog broja učenika, dok škola u Podgradini još radi no pitanje je do kada će s obzirom da je djece svake godine sve manje.

Ove godine škola u Podgradini (koju pohađaju djeca iz sela Podgradine i Vržerala) je upisala samo jednog učenika koji će na kraju morati u prvi razred ići u školu u Podhumu jer složit ćete se da razred s jednim učenikom nema nikakvog smisla.

U školi u Podhumu ove godine u prvi razred je upisano samo troje djece pa će s ovim jednim iz škole u Podgradini prvi razred pohađati ukupno četiri (4) učenika.

Ispade da Mjesna zajednica Podhum koja je jedna od najvećih mjesnih zajednica u Livnu ove godine ima brojčano više sela (Podgradina, Vržerale, Podhum, Bilo Polje, Miši, Golinjevo) nego upisanih učenika u prvi razred osnovne škole.

Nije bolje stanje ni u višim razredima u ovoj školi, podaci su poražavajući, a s obzirom na daljnje iseljavanje i ispisivanje djece iz škole i upisivanje istih u Njemačkoj ili drugim zemljama zapadne Europe možemo samo pretpostaviti što nas čeka u vrlo bliskoj budućnosti.

1906. godine u Podgradini je sagrađena jedna od prvih škola na ovim prostorima, poznata “Brkina škola” pa tako ispade da škola u Podgradini nakon 113 godina kontinuiranog rada ostade bez ijednoga prvašića, piše Podgradina.net