Home Politika Novalić: Prestanak rada Aluminija predstavlja neumoljivost ekonomije nad politikom

Novalić: Prestanak rada Aluminija predstavlja neumoljivost ekonomije nad politikom

SHARE

Prestanak rada mostarskog kombinata predsjednik Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, nazvao je neumoljivošću ekonomije nad politikom, naglasivši da je to prevashodno ekonomsko pitanje i da može biti riješeno samo ekonomskim mjerama, priopćeno je u petak iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kad je riječ o Aluminiju, navode iz federalne Vlade, Novalić je izrazio žaljenje što je kompanija došla u ovakvu situaciju, ”prije svega zbog stanja na svjetskom tržištu aluminija koje je u ovom trenutku izrazito nepovoljno za ovo privredno društvo, ali i evidentnih nedostataka u upravljanju unutar Aluminija”

On je to rekao uoči oproštajne posjete veleposlanice Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann. Iako je posjeta imala kurtoazni karakter, nezaobilazne teme razgovora su bile aktualno stanje u BiH, formiranje vlasti, restrukturiranje privrede, Alumunij, a riječ ekonomija dominirala je tijekom cijelog susreta. Jer, kako je naglašeno, bez bržeg razvoja ekonomije nema ni napretka, političke i svake druge stabilnosti, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, jačanja vladavine prava, priopćeno je.

Novalić i Hohmann - Novalić: Prestanak rada Aluminija predstavlja neumoljivost ekonomije nad politikom

Podsjećamo, unatoč tvrdnjama mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića koji je od Novalića dobio obećanje kako će federalna Vlada zajedati zbog stanja u nekadašnjem hercegovačkom gigantu, sjednica se nije održala.

Iako države proizvođači aluminija na razne načine utječu na smanjenje troškova električne energije, kod Aluminija to nije slučaj.

Crna Gora je svom Kombinatu aluminija u Podgorici (KAP) osigurala povlaštenu cijenu električne energije za trogodišnje razdoblje. Republika Srpska Tvornici glinice u Zvorniku povlaštene niže cijene. Federacija se “ne želi miješati”.

Pravdajući se, bivši predsjednik Vlade Nikšić reče: “Nećemo donositi nezakonite odluke”. Nitko to nije ni tražio, ali svatko zna Vlada predlaže zakone. Nije bilo zakona po kojem su rudnici, ili željeznice, oslobođeni plaćanja doprinosa na plaće i iz plaća, pa je zakon donesen. Ili, nije bio zakona po kojem Krivaja može nabavljati trupce po povlaštenim cijenama, pa je zakon donesen. Ili nije bilo zakona po kojem Mittal plaća znatno manju cijenu električne energije, a plaća, napisao je o svemu Stojan Nikolić.