Home Društvo FOTO: Na Gradini obilježena 26. obljetnica stradanja 24 hrvatska branitelja

FOTO: Na Gradini obilježena 26. obljetnica stradanja 24 hrvatska branitelja

SHARE

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, na današnji datum 13.srpanj prije točno 26 godine život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovom dijelu bojišta. Herceg-Bosna je obranjena jer su branitelji bili jedinstveni. I danas nam je potrebno zajedništvo i ujedinjenje u istom cilju i ideji za koju su ginuli branitelji – biti svoji na svome. I danas su ovdje, na ovoj Dubravskoj visoravni, mnogi branitelji koji su u obrani Domovine dijelili dobro i zlo, trpjeli zajedno hladnoću rova, prijetnju tišine, neizvjesnost noći, strahotu ranjavanja i smrti suboraca, manjak oružja i opreme, neimaštinu, okrutnost nametnutog rata…

Njih dvadeset četvorica su svoj život utkali u temelje naše Domovine. Bit dara osobnog života za Domovinu može se najtočnije izreći riječima samoga Isusa Krista. „Nema veće ljubavi od ove nego da netko dadne život svoj za prijatelje svoje“.

Krenuvši u obranu oni nisu razmišljali ni o kakvim privilegijima. Jedino o čemu su mislili bila je sloboda mog i tvog doma, moje i tvoje obitelji. Imali su u sebi, grubo rečeno, jedan jedini nagon, a to je nagon ljubavi prema svojoj Domovini i narodu. Zato, hvala vam naši heroji – s ovim mislima obredio se komemoracijski skup „HRVATSKE ŽRTVE – HRVATSKOJ ZEMLJI“.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

Vijence ispred križa na Gradini položila su Obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno , Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te OS BiH.