Home Gospodarstvo Ljevaonica nastavlja proizvodnju! Nestali papiri iz vremena ‘Platformaške vlade’

Ljevaonica nastavlja proizvodnju! Nestali papiri iz vremena ‘Platformaške vlade’

SHARE
U upravnoj zgradi mostarskog Aluminija završen je satanak predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i federalne ministrice financija Jelke Miličević s članovima Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata Aluminija, na kojem se razgovaralo o mogućnosti da Aluminij bar djelomično nastavi proizvodnju, te sudbini 900 uposlenih u ovoj kompaniji.

Nakon sastanka s Čovićem održana je press konferencija predsjednika Nadzornog odbora Aluminija dr. Zdenka Klepića, direktora kompanije Dražena Pandže i predsjednika Skupštine neovisnog sindikata radnika Aluminija Pere Bebeka, koju možete pogledati u video izvještaju reportera HMS-a.

Predsjednik NO Aluminija prof. dr. Zdenko Klepić kazao je kako se na sastanku razgovaralo o tome kako spasiti Aluminij, kako nastaviti proizvodnju i kako zbrinuti radnike Aluminija.

Čović i Miličević održali sastanak s članovima Uprave, NO i Sindikata Aluminija.

-Zajednički zaključak je briga o 900 uposlenika Aluminija, da budu adekvatno zbrinuti oni koji ne bi nastavili raditi u Aluminiju, odnosno da budu zaposleni negdje drugdje. Također je dogovoreno da se nađe način da se zadrže inžinjeri i drugi stručnjaci i svi oni bez kojih Aluminij ne bi bilo moguće ponovo pokrenuti, kazao je Klepić.

On je izvjestio novinare kako je Vlada FBiH donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru financijske konsolidacije, tako da Aluminij još ne ide u stečaj narednih 6 mjeseci.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Klepić je kazao kako financijska konsolidacija znači omogućava da Aluminij ne može nitko blokirati radi naplate potraživanja, omogućavanje posebnog računa Aluminija kako bi kompanija mogla nastaviti poslovanje.

-Tako smo dobili još neko vrijeme u kojem možemo iznalaziti riješenje, kazao je Klepić, te dodao:

-Na osnovu analiza urađenih preko vikenda došli smo do zaključka kako je moguće da u nekom vrlo kratkom roku Ljevaonica nastavi proizvodnju, a trenutno se rade analize za Anode i Elektrolizu, kazao je.

Predsjednik Skpštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek na novinarski upit kazao je kako je 2014. SIPA istraživala poslovanje Aluminija.

-Ti papiri su negdje nestali.Gdje i kako ne znam. Sindikat očekuje da institucije rade svoj posao kazao je Bebek.

Podsjetimo, radi se o razdoblju u kojem je na čelu Aluminija bio Nikića Ljubić, kojeg je na tu dužnost imenovala tzv. platformaška Vlada FBiH. Ljubić je  nećak supruge Marijana Primorca, vlasnika tvrtke “Primorka” iz Širokog Brijega, kojoj je Aluminij, kako su tada pisali mediji, isporučivao metal po znatno nižim cijenama od tržišnih.

Nakon završetka press konferencije izvršni direktor Aluminija za tehničke poslove Boris Vican obavijestio je radnike okupljene ispred tvornice o tome što je dogovoreno na sastanku Čovića s predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata Aluminija.

Kako javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa, Čović je, nakon sastanka, izašao iz upravne zgrade Aluminija i službenim automobilom napustio krug tvornice.

Sastanak je počeo jutros u 8, a završio malo prije 10 sati. Riječ je, zapravo, o nastavku razgovora započetih prošlog tjedna, dan nakon gašenja hercegovačkog giganta.

Podsjetimo, proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine Elektroprivredi HZ HB iznosi 293 milijuna maraka.