Home Kultura Slaven Planinić: Zašto sam napisao knjigu o Nikoli Zrinskom

Slaven Planinić: Zašto sam napisao knjigu o Nikoli Zrinskom

SHARE

U okviru manifestacije ”Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori” u subotu je predstavljena knjiga Slavena Planinića ”Nikola Zrinjski Sigetski” u etno domu ”Ante Toni Pehar” u Domazetima.

Slaven Planinić, majstor borilačkih vještina, ratni veteran HVO-a… Tri puta ranjen u borbenim operacijama. U tijelu nosi 12 gelera. To ga nije spriječilo da se nastavi aktivno baviti borilačkim vještinama. Više od 20 godina svoje borilačko znanje, ali i životnu filozofiju prenosi na generacije mladih Mostaraca u klubu borilačkih vještina i sportova ”SLAVA MMA”. Nikad nije pravio razliku među ljudima na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Brojni su članovi kluba bivši i trenutačni, različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti i nikada nitko nije imao bilo kakav problem u vezi s tim.

Dijeli samo na dobre i loše, stoji u opisu autora na Facebook stranicama organizatora promocije knjige. Jedan od razloga za pisanje djela o Nikoli Zrinskom je i taj što je današnjoj javnosti, posebno mladeži, pojam herojstva i snage Spartanac i njihova pogibija u sukobu protiv mnogo brojnije perzijske vojske.

Knjiga je predstavljena u etno domu Ante Toni Pehar u Domazetima - Slaven Planinić: Zašto sam napisao knjigu o Nikoli Zrinskom

Izmišljaju se legende i stvara se kult vjerovanja u tuđa ”božanstva” dok naše istinske heroje poput Nikole Zrinskoga više cijene Mađari, Austrijanci, Nijemci, što je žalosno, navode organizatori predstavljanja knjige.

”Oduvijek se zanimam za povijest, pored borilačkih vještina, a poveznica je bila to što sam kroz čitanje i proučavanje saznao dosta detalja o Nikoli Zrinskom gdje ga se hvali kao jednog od najbolji mačelavaca u tadašnjem Austro-Ugarskom carstvu, detalja oko priprema za dvoboj s Muhamed Pašom i još nekoliko svjedočanstava o njemu kao dokazanom ratniku… Mislim da će knjiga biti zanimljiva svima koje povijest zanima ali i malo šire jer je riječ o atraktivnoj temi i liku o kojem se često pričaju provjerene i ne provjerene informacije. Knjiga je moj pokušaj da publici približim Nikolu Zrinskog kakav je bio u stvarnosti, sa svim manama i vrlinama koje i svi mi imamo te na kraju ostavljam čitaocu da sam ocijeni njegovu osobu”, rekao je Slaven Planinić.

Moderator na predstavljanju bio je Ivan Pandža, a zahvalnicu Slavenu Planiniću ispred Udruge uručio je predsjednik Udruge Oto Pehar, piše Bljesak.info