Home Crna kronika Sud BiH – Određen pritvor Miroslavu Čepi za nedolazak na ročište

Sud BiH – Određen pritvor Miroslavu Čepi za nedolazak na ročište

SHARE

Sud Bosne i Hercegovine, u kaznenom predmetu Danilo Cicović i drugi, odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BIH za određivanje pritvora optuženima Daliboru Vaskoviću i Miroslavu Čepi donio je rješenje kojim je optuženom Čepi odredio pritvor.

Pritvor po tom rješenju, ukoliko ne bude ranije ukinut, može trajati do objavljivanja presude, a najduže 30 dana.

Kao neosnovan, odbijen je prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora prema optuženom Daliboru Vaskoviću, piše Ero.tel.

Odredbom člana 246. stav 2. ZKP BiH izričito je propisano da: “Ako optuženi koji je uredno pozvan očigledno izbjegava da dođe na glavni pretres i ako prinudno dovođenje nije uspjelo, sudac, odnosno predsjednik Vijeća može optuženom odrediti pritvor.”

Optuženi Miroslav Čepo, iako uredno pozvan, u tri navrata nije pristupio na zakazana ročišta (23.5., 30.5. i 6.6.2019. godine. Prema ocjeni Suda u ponašanju optuženog se, bez sumnje, očitava namjera da ne pristupi glavnom pretresu i na taj način onemogući uspješno vođenje krivičnog postupka.

Iz kompletne medicinske dokumentacije i podataka koji nisu ni latinski ni medicinski izrazi već napisani jezikom shvatljivim i osobama koje nemaju posebna medicinska znanja, vidi se kako optuženi nema odgovarajuća opravdanja za nedolaske na pretrese. Naprotiv, poduzima radnje kojim očigledno odugovlači postupak, odlazi kod liječnika i zakazuje preglede baš u vrijeme održavanja unaprijed određenih termina glavnih pretresa, priopćeno je iz Suda BiH.

Prema ocjeni Suda ponašanje optuženog u znatnoj mjeri otežava učinkovito vođenje postupka što je nedopustivo s obzirom na to da se radi o predmetu s velikim brojem optuženih (25) i velikim brojem branitelja po službenoj dužnosti (21), zbog čega svaka odgoda ročišta stvara neopravdane i visoke troškove.

Osim toga, optuženi onemogućava Sud da ostalim optuženim osigura suđenje u razumnom roku, a posebno je značajna činjenica da se dvojica optuženih nalaze u pritvoru, te je Sud na taj način onemogućen da postupa s dužnom hitnošću što je imperativna zakonska odredba, prenosi Ero.tel.