Home Politika Grabar-Kitarović: Što bi uradila Švicarska da ima toliko migranata kao što ih...

Grabar-Kitarović: Što bi uradila Švicarska da ima toliko migranata kao što ih je danas na granici s BiH?

SHARE
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je otok Krk, gdje je dala izjavu medijima. Upitana o migrantima i njezinu skandaloznom priznanju da Hrvatska provodi pushbackove migranata i pritom koristi nasilje, Kolinda je poprilično izgubila kontrolu.

Novinari su je prvo upitali kako komentira danas objavljeno pismo jednog hrvatskog graničnog policajca koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobitele, piše Index.hr.

Opet napala pučku pravobraniteljicu, pričala i da su joj ljudi dovikivali o migrantima

Što se tiče pisma pojedinca, svatko od policajaca i policajki koji su na granici ima prijaviti nešto nezakonito, prije svega nadležnim tijelima koje moraju onda provesti istragu. Ministar Božinović me doista uvjerio da se za svaku valjanu prijavu vode odgovarajuće istrage. Osobno sam bila na granicu, ne zna se tko su ti ljudi,koji dolaze na granicu, što su, i zašto dolaze, rekla je Kolinda.

Ponovno je napala pučku pravobraniteljicu i predbacila joj da nije bila na terenu, tamo gdje migranti ilegalno ulaze u Hrvatsku.

Ja bi rekla gospođi pravobraniteljici da je njena prva zadaća braniti ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno živjeti. Kada sam bila na terenu, na tržnici su mi ljudi dobacivali: ‘Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da senormalno možemo voziti noću?’ Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Europi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Europsku uniju, rekla je Grabar-Kitarović.

Kolinda izgubila kontrolu, napala je i europske medije

No kada su je novinari upitali za kritike koje stižu iz europskih medija na njezino priznanje švicarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku pushbackova i pritom se služi nasiljem, Kolinda je izgubila živce.

Ono što je švicarska televizija napravila nema veze s nikakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna, rekla je Grabar-Kitarović.

No nije se tu zaustavila.

Poštovanje bi trebala pokazati i švicarska televizija i svi ostali. Koliko znam, u Švicarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopušta daljnje migracije u Švicarsku. Dakle zanima me kako bi reagirala švicarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici Bosne i Hercegovine. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu, dala je naputak hrvatska predsjednica.