Home Nekategorizirano Državljanstva BiH se odreklo 87 080 osoba, ove godine broj već iznosi...

Državljanstva BiH se odreklo 87 080 osoba, ove godine broj već iznosi 2081

SHARE

Od početka ove godine do 17. srpnja bh. državljanstva odrekla se 2.081 osoba. Toliko ih je zatražilo ispisnicu iz knjige bh. državljana i već su formalno postali građani neke druge zemlje.

Kako je za „Avaz“ kazao Milan Zjajić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za državljanstvo i putne isprave, unatoč tome što ovaj broj jeste veliki, u odnosu na prošlu godinu, čini se da je nešto manji.

-Taj broj prošle godine je iznosio oko 4.500, a ovo može da bude neki blagi pad, iako u to još ne možemo biti sigurni – kaže Zjajić.

On ističe kako se val ispisa iz državljanstava može očekivati i za desetak godina.

-Ovo ne treba dovoditi ni u kakvu vezu s trenutnim iseljeničkim egzodusom. Jer, građani koji sad odlaze počet će nam se javljati tek nakon pet-šest ili deset godina. I tada će napraviti eksploziju u porastu broja onih koji se odriču državljanstva – kaže Zjajić.

U postupku odricanja od bh. državljanstva, građani nisu dužni navesti druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države. Od 1996. godine do prekjučer državljanstva BiH odreklo se ukupno 87.080 državljana BiH!

U državnom proračunu novac od pristojbi za odricanje od državljanstva računa se kao prihod. Prošle godine od tih pristojbi u proračunu se slilo više od 3,5 milijuna maraka.

Pristojbu od 800 maraka plaćaju oni koji se državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ kada plaćaju 200 maraka.

Najviše nekadašnjih državljana bih postali su Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi… Sporazum o dvojnom državljanstvu bih ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.