Home Društvo Guslar Željko iz Gruda spjevao hit o bivšem hrvatskom ministru: ‘Zgrade pravi,...

Guslar Željko iz Gruda spjevao hit o bivšem hrvatskom ministru: ‘Zgrade pravi, al’ nijednu ne prijavi’

SHARE

Franjo Tuđman, Ante Gotovina, Milan Bandić, Željko Komšić…

To su samo neki od likova o kojima je pjesme u desetercu spjevao i guslio Željko Šimić (75) iz Gruda. “Andrijica Šimić – gorski harambaša” njegova je prva pjesma, a objavio ju je Jugoton još daleke 1967. Sad ima novi hit – pjesmu o Lovri Kuščeviću.

Bivši ministar uprave također je dobio ep u desetercu posvećen aferi s pašnjacima, a inspiriran je tekstovima iz 24sata, koje Šimić redovno čita.

-Kada stigneš u Lovrino mjesto, reportere tu ćeš naći često. Samo čuješ buku od strojeva, prave zgrade na više katova. Tu naš Lovre nove zgrade pravi, al’ nijednu neće da prijavi – samo je dio Šimićeva epa.

Dotaknuo se u epu i mjerenja kvadrature imovine te kako bi ih ministrica Blaženka Divjak trebala naučiti matematici. Šimić je i sam do prije dvije godine bio profesor matematike, piše 24sata.

Nakon odlaska u mirovinu profesor matematike postao je ravnatelj škole, pa su ga vratili, kad je opet kanio u mirovinu, profesorica matematike postala je ministrica u Zapadnohercegovačkoj županiji, pa se opet vratio u razrede. Sad je definitivno završio, a matematiku je u osnovnoj školi u Grudama predavao i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

-Pjesmom ovom čast mi je i dika, pozdraviti gradonačelnika. Što pet puta biran jer ga vole, da šef bude naše metropole. Što nekad učenik moj bio, s kojim sam se vazda ponosio – spjevao je o sumještaninu i svojem učeniku Bandiću, kojeg hvali, iako kaže kako nikad nije bio odličan učenik.

-Bio je dobar učenik. Jako radišan i uporan. Školovao se k’o nitko. Bio je i gol i bos. Uz školovanje i kasnije studiranje je i radio. Najgore poslove. One koje nitko nije htio. Radio je u hladnjači ljeti, kad je temperatura zraka iznad 30, a u hladnjači debeli minus. Kasnije je sadio duhan preko ljeta s majkom. To su prodavali i od toga se školovao. Zato je i uspio – rekao nam je Šimić, koji o Bandiću gusla i pjeva isključivo pozitivno, za razliku od onih pjesama koje je posvetio bivšem ministru Kuščeviću.

-Pod pritiskom javnosti lica, Lovrina se uzdrma stolica. I kad vidi da mu narod prijeti, morao je ostavku podnijeti. Tako Lovre mjesto da ga sude, u Saboru sada će da bude. Tako mu je odredio Plenko, koji u njeg’ povjerenje stek’o.

Kaznila ga vladajuća stranka, usvojena njegova ostavka. Umjesto u ćeliji Remetinca, pripala mu saborska stolica – gusla Šimić na oduševljenje svih mještana. U svojoj učiteljskoj karijeri matematiku je predavao i još jednom bivšemu ministru, Goranu Mariću.

-I njemu sam predavao matematiku. Bio je odličan učenik. Sve petice. I on, i brat, i dvije sestre. Sve odlikaši – govori Šimić.