Home Vijesti Svaki dan se trese tlo pod nama, a prognoze nisu obećavajuće: U...

Svaki dan se trese tlo pod nama, a prognoze nisu obećavajuće: U ovim krajevima BiH može se dogoditi katastrofa

SHARE
Potres magnitude 4.2 pogodio je u nedjelju oko 9 sati područje 7 kilometara od mjesta Mramor, između Srebrenika i Tuzle u BiH.

Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), treslo se na dubini od 10 kilometara. Potres se osjetio u sjevernoj i središnjoj BiH, Vojvodini, ali i dijelovima Slavonije.

– Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jak potres s epicentrom u BiH, sjeverozapadno od Tuzle. Za sada je poznato da se potres  u Hrvatskoj osjetio u Posavini. Magnituda potresa iznosila je M=4,3 prema Richteru. Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom VI stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice, ističu u hrvatskoj Seizmološkoj službi.

Kako piše Avaz, potres je najviše uznemirio stanovnike Gračanice i okolice:

– Treslo se u skladištu u kojem radim kao prodavač, od poda do stropa. Nije baš bilo jednostavno biti u prostoriji, pa sam istrčao van – kaže Emir Mujić.

Profesor tjelesnog odgoja Đani Murići u svom stanu u naselju Bazen također je osjetio podrhtavanje tla.

– Ljuljali su se lusteri, cvijeće u vazama. Nisam se ugodno osjećao – kaže Murići.

Šef Civilne zaštite u Gračanici Mustafa Bajić navodi kako mu još nitko nije prijavio štetu, a u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Gračanici dr. Saša Operhal kaže da se nakon potresa nitko nije javio zbog ozljeda ili šoka.

Iako je poznat podatak da se tlo pod nama konstantno trese zbog pomicanja tektonskih ploča, ipak činjenica je da su zemljotresi u BiH sve češća pojava.

Tako je početkom tjedna, u utorak, 16. srpnja, na području Stoca registriran zemljotres jačine 3,3 stepena prema Rihterovoj skali, a dan ranije tlo se treslo kod Tomislavgrada.

Krajem svibnja na području Mostara također je zabilježen zemljotres, a slične su se situacije događale i lani, kao što se to dogodilo u kolovozu prošle godine u Zenici, kada su uznemireni građani istrčavali iz svojih stanova na ulicu.

Seizmološki aparati na području BiH gotovo svakodnevno bilježe zemljotrese intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale. Takve zemljotrese, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), bilježe samo instrumenti.

Na osnovu instrumentalnih podataka, kako je to navedeno na stranici FHMZ, u narednih sto godina na teritoriju BiH mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do osam stupnjeva Merkalijeve skale.

Međutim, za period više od sto godina može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH, a to je područje Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice koje, uz ogromnu materijalnu štetu na objektima, mogu odnijeti brojne ljudske živote.

Posljednji takav zemljotres u BiH dogodio se prije pola stoljeća, tačnije 27. listopada1969. godine u Banjoj Luci. Taj zemljotres je devastirao grad, a poginulo je 15 Banjalučana, dok ih je više od tisuću lakše i teže povrijeđeno,piše avaz.ba.