Home Nekategorizirano Mukotrpan životni put poznatog borca: od teškog djetinjstva do bogatstva preko 200...

Mukotrpan životni put poznatog borca: od teškog djetinjstva do bogatstva preko 200 milijuna funti

SHARE

On je čovjek iz naroda, s 40 godina na svojim leđima jedan od najpopularnijih boraca današnjice. Omiljen među navijačima. U nedjelju je Manny Pacquiao nanio prvi poraz u karijeri Keithu Thurmanu i uzeo pojas superprvaka u velter kategoriji po WBA verziji.

Već godinama je u vrhu svjetskog boksa, među najboljim borcima svijeta, ali njegov put to zvijezda je bio mukotrpan. Odrastao je u filipinskoj džungli, a njegovi su bili toliko siromašni da često nisu mogli kupiti ni rižu za barem jedan pošteniji obrok. S roditeljima, sestrom i dvojicom mlađe braće je dijelio jednu prostoriju koju su okruživala drveća kokosa… Kokos je bio ono čime se bavila njegova obitelj. Otac Rosalio od prodaje drveta i plodova je prehranjivao svoju obitelj.

Odrastao u džungli, danima je bio bez hrane

Obiteljsko gnijezdo napustio je s 15 godina. Odlučio je tada – želim postati profesionalac. Ukrcao se na brod za Manilu i zakoračio u nemilosrdni svijet borbe. Danas, nakon toliko dana, mjeseci i godina provedenih u teretani, težak je više od 200 milijuna funti, živi u ogromnoj vili, senator je u Filipinima, a do 2022. godine se očekuje da postane i predsjednik države.

– Život nam je bio težak kada je Manny bio dječak. Većinom smo imali samo banane i gomoljaste usjeve za jelo, ali kad god bih zaradio nešto novca, pobrinuo bih se da moja obitelj dobije rižu. Danas jedemo sve što poželimo – ispričao je jednom prilikom Mannyjev otac Rosalio.

Da se u njemu krije odvažni borac, Manny je pokazao kada je imao samo devet godina. Druga djeca su zadirkivala njegovog brata da je “siromašniji od prljavštine”, a on je istupio pred njih i suprotstavio im se. Tri godine kasnije se ispisao iz škole i posvetio boksu.

– Kada je tek krenuo nije imao nikakvih mišića i nisam mogao vidjeti da će jednoga dana biti pravi borac. Ali, nakon šest mjeseci treniranja rekao sam sida će taj dečko postati svjetski prvak. Uvijek je imao sjajnu disciplinu, sve je brzo upijao, stalno je vježbao, a na trčanje je išao u četiri sata ujutro. Gledao je videosnimke Tysonovih borbi, brzo je naučio taktiku. Njegova je majka željela da postane svećenik, ali Manny je znao da dolazi iz siromašne obitelji, da mu roditelji ne mogu financirati školu i zato je želio boksati – pričao je njegov prvi trener.

 

Boksač, političar i pukovnik

Nekada nije imao što za jesti, a danas nema na što potrošiti novac. Ima vile širom svijeta – u rodnim Filipinima, u Los Angelesu i Laguni. Stanuje u trokatnici u Makati koja ga je koštala oko devet milijuna funti. Njegov dom opisuju dostojnog kralja, ima četiri spavaonice i kupaonice kao u najluksuznijem hotelu. Kralj postati neće, ali mogao bi uskoro preuzeti predsjedničku stolicu svoje države. Tome se vjerojatno nada i njegova supruga Jinkee Pacquiao koja muža već godinama moli da se ostavi boksa.

Prije dvije godine stekao je čin pukovnika u filipinskoj vojsci. U nju je ušao kao rezervist 2006. godine. Želio je povezati boksačku i političku karijeru s ljubavlju prema vojsci, a prije nekoliko godina je postao i filipinski senator.

U 2013. godini pojavile su se sumnje kako Pacquiao boluje od Parkinsonove bolesti. Sumnju da pokazuje rane znakove bolesti izrazio je ugledni filipinski neurolog na tamošnjem lokalnom radiju dr. Rustico Jimenez. Međutim, Manny je sve oštro opovrgnuo i nastavio sa svojom sjajnom karijerom.