Home Društvo Na pomolu rješenje jedne od najvećih vatikanskih misterija

Na pomolu rješenje jedne od najvećih vatikanskih misterija

SHARE

Stručnjaci sudske medicine u subotu su izvukli kosti iz dviju kosturnica unutar zidina Vatikana u sklopu istrage o nestanku djevojčice 1983., slučaju koji se pretvorio u jedan od najvećih misterija suvremene povijesti Vatikana, ali i dodatne istrage o tijelima dviju princeza koja su premještena iz njihovih grobova.

Dužnosnici Vatikana su početkom mjeseca otvorili dva groba iz 19. stoljeća na vatikanskom groblju pošto je odvjetniku obitelji nestale Emanuele Orlandi pristiglo anonimno pismo u kojemu se navodi da bi djevojčica mogla biti ondje zakopana.

Emanuela Orlandi bila je kći zaposlenika u Vatikanu u doba pontifikata Ivana Pavla II i imala je vatikansko državljanstvo. Nestala je u dobi od 15 godina u središtu Rima 1983.

Nakon bezuspješne potrage na Teutonskom groblju i nepronalaženja čak niti kostiju princeza Sophie von Hohenlohe i Carlotte Federice od Mecklenburga koje su ondje navodno bile pokopane, a kamoli 15-godišnje Emanuele, Vatikan je objavio da su kosti locirane ispod poda Papinskog teutonskog zavoda tik uz spomenuto groblje.

Prilikom izvlačenja kostiju, u kosturnicama je bio nazočan i član obitelji Orlandi. Vatikan ne želi nagađati čije bi to kosti mogle biti, uz kratku izjavu da će čekati na rezultate analize kako bi se utvrdili identiteti.

Slučaj Orlandi godinama prate najnevjerojatnije teorije zavjere.

U prošlosti se za nestanak Emanuele Orlandi krivilo obavještajne službe koje su kovale urote protiv Pape, zatim talijanske kriminalne organizacije ili seksualne predatore među svećenstvom.