Home Društvo ​Hercegovac oženio Indijanku, u napuštenom zaseoku gaje koze

​Hercegovac oženio Indijanku, u napuštenom zaseoku gaje koze

SHARE

​Neobična, ali pozitivna priča stiže s krajnjeg juga RS-a. U jednom od napuštenih trebinjskih zaselaka Podštirovnika, na tromeđi u Zubcima, djedovinu je obnovio Dragan Vučurević, a iz Mexico Cityja doveo suprugu Indijanku, piše RTRS.

Napustili su profesionalne poslove i sve gradske prednosti, jedini su u selu, i posvetili su se uzgoju koza.”Na početku je bilo teško. Napustiš veliki grad, grad s puno ljudi, obitelj i dođeš ovdje. Ovdje je mirno. Navikavanje je bilo teško, ali sada je dobro”, rekla je Daisy Hernandez Kapistran Vučurević.

Daisy, Indijanka iz plemena Asteka, u napušteno selo došla je prije četiri godine. Diplomirala je financije i računovodstvo, imala stalni posao, ali ljubav prema Draganu i odlučnost da žive mirno, bili su jači.

Podiže trogodišnjeg Lazara i šestomjesečnu Јelenu. Nedostaje joj meksička hrana, sprema hercegovačku, a naučila je i da pravi kozji sir.

“Rekli su mi kako se pravi, ali ne mogu da kažem. To je tajna”, istaknula je ona.

Dragan kaže da je ostvario dječački san. Rođen je u Trebinju, živio u Herceg Novom, a u Meksiko stigao prije dvadeset pet godina. Bio je nogometni trener, s meksičkom Fifinom licencom, radio je kao radio i tv voditelj, a najduže u Organizaciji za ljudska prava pri UN. Sve je napustio, a skromne prihode ostvaruje od uzgoja koza.

“Najmilije su mi društvo koze. Imao sam ranije i krave. Koze su najmilije zato što su najpametnije. Idu za mnom, imaju svoj interes, slušaju. Naravno treba imati kukuruza u džep, bez toga ne bi bilo dobro”, rekao je Vučurević.

Želi da proširi stado i štalu, ali nema novca. Pomoć ni od koga nije tražio. Po 22 kilometra daleko su im Trebinje i Herceg Novi. Život između dvije granice i dva prelaza, olakšavaju im službenici graničnih policija.

“Јedino što želim jeste da imam ista prava kao i svi u BiH”, govori Vučurević.

Mali Lazar je još u granicama dječje mašte. Kao i mami, smeta mu zimski snijeg i minusi.

Za zimu je potrebno dvadeset metara drva, zalihe hrane za obitelj, stočna hrana. Dio su već spremili. Ali, bez obzira na sve poteškoće usamljeničkog života, Dragan, glava porodice, kaže da u Podštirovnik i na Zubce nije došao da ide.