Home Gospodarstvo Tko ima najviše benzinskih crpki u FBiH?

Tko ima najviše benzinskih crpki u FBiH?

SHARE

U Federaciji Bosne i Hercegovine su registrirane 684 benzinske crpke, koje su uključene u sustav nadzora i kontrole prometa naftnih derivata.

Broj benzinskih crpki je u stalnom porastu, a samo u posljednje tri i pol godine na cestama većeg bh. entiteta niklo ih je 60, piše seebiz.eu

Najviše benzinskih crpki ima Energopetrol 54, a raspoređene su širom Federacije BiH. U odnosu na proteklo razdoblje broj vcrpki pod ovim brendom smanjen je za tri.

Holdina, tvrtke-kći hrvatske INA-e, ima 49 benzinskih crpki i njihov broj povećao se za posljednjih tri i pol godine za 10. Budući da je pod INA-inom kontrolom Energopetrol, hrvatska energetska tvrtke tako je i najzastupljenija u maloprodaji naftnih derivata.

Tvrtka koja u posljednje vrijeme ima najveći rast, tešanjska HIFA grupacija, pretekla je Holdinu po broju stanica. HIFA pod svojim brendovima HIFA Petrol i HIFA OIL ima ukupno 52 crpke širom Federacije BiH. Prije tri i pol godine bilo je ih 29.

U uzletu je i tvrtka TI Oil Bila koja ima 40 benzinskih stanica, od čega najviše u Srednjebosanskoj županiji i Hercegovini.

Podružnica slovenskog Petrola – Petrol BH Oil Company – posjeduje 31 benzinsku stanicu i također je prisutna u značajnom dijelu FBiH. Bitan igrač je i G-Petrol, koji je svojevremeno preuzeo OMV-ove objekte i ima 21 crpku, od čega pet u Sarajevu.

Tvrtka Čavkunović, koja je orijentirana na područje Unsko-sanske županije, ima 12 benzinskih crpki, a Nestro Petrol, koji je prije nekoliko godina ostvario prodor na tržište Federaciji BiH, posjeduje 10 stanica, ali je u posljednje vrijeme zaustavio širenje.

Tvrtka Belamionix ima devet stanica, od kojih se većina nalazi u Tuzlanskoj županiji.

Ostali subjekti u maloprodaji naftnih derivata su uglavnom lokalni igrači, koji imaju po četiri-pet crpki, a takođe veliki je broj i onih koji imaju po dvije stanice ili samo jednu.