Home Zanimljivosti Hrvatu izrečena kazna zbog isticanja jugoslavenske zastave, mora je platiti u njemačkim...

Hrvatu izrečena kazna zbog isticanja jugoslavenske zastave, mora je platiti u njemačkim markama

SHARE

Zastava SR Hrvatske s crvenom petokrakom umjesto šahovnice 58-godišnjaku u Đulovcu kod Daruvara donijela je prekršajnu prijavu.

Zastavu je izvjesio na novi krov svog svinjca, a policiji se pravdao kako je to bila jedina zastava koju je našao na tavanu, a red je da se ona postavi na krov kada se dovrši objekt.

Policajci nisu imali razumijevanja za njegove argumente pa su mu napisali prijavu u skladu sa Zakonom o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH, piše Večernji list.

A za kršenje odredbi ovog zakona propisana je novčana kazna od 20 do 50 njemačkih maraka u dinarskoj protuvrijednosti! Ovako propisana kazna, u markama i dinarima koji već odavno ne postoje kao valute, svjedočila bi o potpunom nemaru države da osuvremeni vlastite zakone kada se iza cijele priče ne bi skrivalo nešto puno gore.

Hrvatska zapravo nema snage jasno propisati tko i pod kojim uvjetima ima pravo isticati simbole države, bilo da se radi o zastavi kakvu propisuje zakon, bilo o verzijama hrvatske zastave iz različitih povijesnih razdoblja, piše Ero.tel.