Home Crna kronika Tragedija: Ženu dok se kupala udario gliser

Tragedija: Ženu dok se kupala udario gliser

SHARE

U teškoj pomorskoj nesreći u srijedu popodne u Riječkom akvatoriju od udara glisera smrtno je stradala austrijska državljanka, a u Hvarskom arhipelagu s opožarene motorne jahte spašena je posada, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI).

MMPI navodi kako je austrijska državljanka stradala u srijedu oko 16 sati na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tijekom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula.

Kako je u tijeku međuresorska istraga i očevid o uzrocima teške pomorske nesreće u nadležnosti Lučke kapetanija Rijeka, Lučke ispostave Malinska i Pomorske policije Rijeka.

Počinitelj ove teške pomorske nesreće, ističe MMPI, voditelj motorne sportsko – rekreativne brodice, hrvatski državljanin, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu, pri čemu joj je nanio po život opasne ozljede, od kojih je nedugo potom preminula.
Testiranjem na prisutnost alkohola u krvi utvrđeno je da počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola.

O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, a uzimanje izjave od počinitelja, u okviru očevida o uzrocima ove teške pomorske nesreće te saslušanje počinitelja u okviru istrage nastavit će se u četvrtak jer počinitelj, kako se navodi, trenutno nije u dostatnom psiho – fizičkom stanju za davanje izjave kao i članovi obitelji poginule djevojke.

U Hvarskom arhipelagu službenici Lučke kapetanije Split usklađuju aktivnosti osiguravanja pozicije potonuća opožarene motorne jahte od mogućeg onečišćenja mora i morskog okoliša pogonskim gorivom.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (MRCC) dojavu o nesreći je zaprimili u srijedu u 16,20 sati od djelatnika tvrtke ‘SeaHelp’, koji je ujedno i spasio posadu havarirane jahte, prije širenja požara i potonuća.

MMPI ističe kako u ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, i za sada nije uočeno znatnije onečišćenje mora.

Ukoliko se dogodi istjecanje oko 900 litara pogonskog goriva iz brodskih spremnika, na djelovanje su spremni djelatnici specijalizirane tvrtke za spriječavanje i uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša, koji poziciju potonuća osiguravaju u suradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva ‘Sv. Florijan’ iz Kaštela, koji su na poziciju doplovili vatrogasnim plovilom.

Potonula jahta, kako se navodi, ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od približno 50 metara.