Home Društvo U nekim dijelovima Njemačke više od četvrtine građana živi na rubu siromaštva

U nekim dijelovima Njemačke više od četvrtine građana živi na rubu siromaštva

SHARE

Od svih njemačkih saveznih pokrajina žitelji Bremena su najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a još uvijek je puno veći rizik osiromašenja na istoku zemlje, proizlazi iz statistika koje je u četvrtak objavio Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

Čak 22,7 posto žitelja grada-savezne pokrajine Bremena živi na rubu siromaštva, a najmanji postotak se bilježi u gospodarski najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu“, priopćio je Savezni statistički zavod, prenosi Hina.

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Mecklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gdje 18,2 posto stanovništva živi na rubu siromaštva.

Iako su se ove vrijednosti približile kada su u pitanju razlike između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvijek primjetne.

No istodobno je primijećeno smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim zemljama uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. U nekim gradovima u ovom dijelu zemlje postotak građana koji žive na rubu siromaštva je izrazito visok (primjerice, Duisburg s 27,4 posto).

Od socijalnih skupina najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje.

Stranka Zeleni smatra da je postotak ljudi koji žive na rubu siromaštva još uvijek previsok za jednu tako bogatu zemlju kao što je Njemačka.

Cilj je ove vrijednost i dalje smanjivati, ali vlada se opušta i poziva na povoljne ekonomske okolnosti u zemlji“, kaže Wolfgang Strengmann-Kuhn iz stranke Zeleni.

Savez sindikata Njemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima prijeti siromaštvo.

Na rubu siromaštva živi ona osoba kojoj na raspolaganju stoji 60 posto prosječnog primanja za određenu regiju, što je otprilike oko 1.000 eura mjesečno.