Home Društvo VAKULA JE REK’O Za vikend se sprema neugodna promjena vremena

VAKULA JE REK’O Za vikend se sprema neugodna promjena vremena

SHARE

Najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Valuka najavio je da su visoke temperature ovaj tjedan samo privremene te da nam se sprema neugodna promjena vremena.

Kako pognozira Vakula, loše vrijeme će se zadržati duže nego bi htjeli.

Po iznadprosječno visokoj temperaturi zraka srijeda će, kao i utorak, biti prilično dobar predstavnik ovoga srpnja. Štoviše, u većini Hrvatske dodatno će se povećati ionako iznadprosječan broj vrućih dana u ovome mjesecu. Pritom će se u mnogim krajevima nastaviti nadmetanje sunca i oblaka, kojem će se ponegdje nakratko pridružiti i kiša, pa i u obliku pljuska praćenog grmljavinom, i to uglavnom na kopnu, dok će na Jadranu prevladavati sunce i vedrina, uz mirno i malo valovito more, temperature većinom od 24 do 27 °C.

Osim vedrine, u prvim će danima kolovoza biti i povremene kiše i grmljavine, vjerojatno najviše u petak, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na većem dijelu Jadrana – najkasnije na jugu. Jugo i jugozapadnjak samo će prolazno i kratkotrajno zamijeniti buru i maestral, javlja HRT.

Srijeda – sunce, oblaci, vrućina, ali i mjestimična povremena kiša i grmljavina

U većem dijelu istočne Hrvatske nestabilnije će biti poslijepodne, a u zapadnoj Slavoniji i Podravini povremena kiša i grmljavina mogući su i prije. Ujutro će ponovno biti sumaglice, samo rijetko i kratkotrajne magle, osobito u Posavini. Vjetar slab, gdjegod prolazno i umjeren sjeverozapadni, a temperatura zraka ujutro najniža od 19 do 22 °C, poslijepodne najviša oko 31 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo za kraj srpnja, uz nekima čak i neugodnu noć, bit će i u središnjoj je Hrvatskoj, gdje je već u noći i ujutro velika vjerojatnost mjestimične povremene kiše i grmljavine, kojih će biti i u nastavku dana.

Vjerojatno još nestabilnije bit će u gorju, pa i u unutrašnjosti Istre, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom na riječkome području. Vjetar slab – burin pa maestral, a more mirno i malo valovito, temperature oko 26 °C. Najniža temperatura zraka uz more od 21 do 24 °C, u unutrašnjosti od 15 do 18 °C, a najviša većinom između 29 i 32 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još viša, pa i oko 35 °C, što će na kopnu dodatno potaknuti poslijepodnevne lokalne razvoje oblaka i pljuskove, osobito u pograničnom području. Uz obalu sunčanije, prema otvorenome i vedro, uz slab do umjeren maestral, koji će donositi osvježenje s mora.

U nastavku tjedna promjenljivo, najnestabilnije u petak

I u nastavku radnoga tjedna oblačnije i nestabilnije bit će u kopnenom području, pri čemu je najveća vjerojatnost izraženijih pljuskova i grmljavine u petak. I tijekom vikenda, za mnoge produljenoga zbog praznika, teško je vjerovati da će posvuda biti suho. No, barem se čini neprijepornim da će velika vrućina nakon petka izostati i da će temperatura biti uglavnom oko prosječne za početak kolovoza.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, ali ne posvude i suho. U četvrtak i ponedjeljak poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom na sjevernom dijelu, a u najnestabilniji petak i južnije. Buru i maestral u petak će samo prolazno i kratkotrajno zamijeniti jugo i jugozapadnjak.