Home Politika Politika na bh. način: Incident na Skupštini: Zastupnica gađala kolegicu bocom (VIDEO)

Politika na bh. način: Incident na Skupštini: Zastupnica gađala kolegicu bocom (VIDEO)

SHARE

Na zasjedanju Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona jučer se dogodio incident kad je zastupnica Liberalne stranke (LS) Daliborka Milović fizički nasrnula na predsjednicu Skupštine Editu Velić (DF). 

Tom prilikom ju je pogodila čašom, izvještava portal RTVBPK Goražde.

Prethodila je rasprava, u kojoj je Milović povukla vitalni nacionalni interes pri izboru Nezavisnog odbora za izbor komesara.

Tijekom rasprave došlo je do naguravanja dva zastupnika, a potom je Milović čašom gađala Milović govoreći joj: “Ovo ti nije za prekid sjednice?!”

– Zovite policiju, ovo je fizički napad! Ko si ti ovdje?! Napustite sjednicu Skupštine! Odmah napustite salu! Za fizički napad prijavljujem gospođu – vikala je Velić na Milović.

Pogledajte video cijelog incidenta:

Kako je nakon incidenta rekla Daliborka Milović do incidenta je došlo jer je predsjedavajuća Skupštine Velić poticala na nasilje.

“Bezakonje Edite Velić i podstrekivanje fizičkih napada na poslanike viđeno je ranije“, kaže Milović.

Naime, tvrdi da je Velić s podsmjehom gledala kako je Jasmin Haznadar (zastupnik Nezavisnog bloka) nasrnuo na zastupnika Mirsada Dizdara (Liberalna stranka) te dodaje „u trenu kada je krenuo da ga udari bila sam primorana baciti bocu na stol da bi sjednica bila prekinuta, kako ne bi došlo do tuče u skupštini, jer ona (Edita Velić) nije htjela reagirati.

Inače, Milović nije htjela prekuniti izlaganje, pa se nakon toga pridružila Velić i dopredsjedavajućem iz reda hrvatskog naroda na mjestu predviđenom za rukovodstvo skupštine.

Velić, za TV1 iznosi svoj prikaz cijele situacije.

„Upozorila sam ih da se vrate na mjesta. Dok sam pokusavala smiriti situaciju koju je prouzrokovala ona i Dizdar, ona je uzela flašu i pogodila me“.

Inače, Milović i Liberalna stranka su prvi put nakon niza godina u opoziciji jer je Stranka demokratske akcije odlučila da ne uđe u koaliciju sa njima.

Liberalna stranka i SDA imale su kapacitet za skupštinsku većinu, ali je SDA odlučila da umjesto Liberalne, koalira sa osam političkih stranaka.

Velić smatra da je uzrok incidentu želja za vlašću, a Lberalna stranka već dugo opstruira imenovanje dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, a često potežu i pitanje vitalnog nacionalnog interesa Srba.

„I ja sam bila u opozciji, ni meni uvijek nije bilo pravo štošta, ali nisam nikad pomišljala na nasilje. Ovo je užas i napad na najveće zakonodavno tijelo Kantona“, kaže za TV1 Velić.