Home Zanimljivosti FOTO Speleolozi iz Mostara iz regije istraživali Hercegovinu

FOTO Speleolozi iz Mostara iz regije istraživali Hercegovinu

SHARE

U periodu od 19. do 28. srpnja ove godine održao se speleološki kamp Mostar – Vrdi u organizaciji Speleološkog društva Herceg Mostar.

Cilj speleološkog kampa je bilo sustavno istraživanje speleoloških objekata na području Vrda, Goranaca, Raške Gore i planine Čabulje.

Kroz deset dana Speleološkog kampa 22 speleologa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine su istražila i topografski snimila 18 speleoloških objekata, preko 1000 m istraženih kanala i najveće dosegnute dubine od 260 m.

– Bosna i Hercegovina je u znanstvenim krugovima poznata po podzemnoj bioraznolikosti, tako se na ovom speleološkom kampu pored speleoloških istraživanja istraživala i podzemna fauna. Postignuti su vrlo raznoliki i znanstveno značajni rezultati. Sa sigurnošću možemo reći da su pronađene nove vrste za znanost. Ovi pronalasci naglašavaju važnost nastavljanja bioloških istraživanja osobito jer je ovo naše područje posve neistraženo.

Osim Speleološkog društva „Herceg“ Mostar u istraživanju hercegovačkog podzemlja sudjelovali su i Akademsko speleološki – alpinistički klub iz Beograda, Speleološko društvo „Ponir“ Banja Luka, Speleološko društvo „ Mijatovi dvori“ Tomislavgrad, Speleološko društvo Karlovac,  Speleološki klub Ursus spelaeus iz Karlovca, Speleološko društvo „Špiljar“ iz Splita i Jamarski klub Borovnica iz Slovenije – priopćili su organizatori.

– Ovim putem se zahvaljujemo našim sponzorima koji su podržali i prepoznali naš rad. Hvala Vam od srca na potpori pri organiziranju Speleološkog kampa Mostar Vrdi 2019 jer bez Vas pola ovoga ne bi bilo moguće. To su: Javno poduzeće Vjetrenica, Općina Ravno, Grad Mostar, Sportska kladionica Premier, Javno poduzeće „Parkovi“ d.o.o. Ljubuški,  Hercegovačka pivovara i Mostarsko pivo, Konoba Goranci, Caffe pizzera Skripta, Tecó i Suncokret pekara, Moj Taxi, Podrumi Andrija, Hercegovačka gorska služba spašavanja Mostar i Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.

I jedno veliko HVALA  gosp. Željku Mariću – Muji i gosp. Luki Mandiću na osobnim donacijama i jer su prepoznali naš trud i rad te misiju i viziju koju težimo ostvariti – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Speleološkog društva Herceg Mostar Žana Marijanović.