Home Crna kronika INCIDENT U TUZLI: Ispalio rafal ispred crkve, preplašio vjernike

INCIDENT U TUZLI: Ispalio rafal ispred crkve, preplašio vjernike

SHARE
Nepoznati muškarac pucao je ispred crkve u tuzlanskom prigradskom naselju Požarnica prilikom proslave Svetog proroka Ilije, naočigled svećenstva, okupljenih vjernika i policije Tuzlanskog kantona, a potom se udaljio, rečeno je Srni u Zavičajnom udruženju Tuzlaka u Bijeljini.

Muškarac je u petak uvečer došao automobilom, ispalio rafal u zrak dok je trajao crkveno-narodni zbor, a potom se udaljio magistralnim putem prema Bijeljini.

Sve se dogodilo na ulazu u crkvenu portu naočigled pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su krenuli za njim, ali ga, kako su kasnije objasnili, nisu sustigli.

U Udruženju navode da se većina vjernika, koji su na proslavu u zavičaj došli sa malom djecom, odmah otišli svojim kućama u Bijeljinu, gdje žive nakon što su izbjegli iz Požarnice.

“Crkveni zbor nakon ovog žalosnog čina je završen”, kažu u Zavičajnom udruženju Tuzlaka u Bijeljini.

Zavičajno udruženje izrazilo je zabrinutost za sigurnost malobrojnih povratnika koji žive u Tuzlanskom kantonu, kao i za one koji povremeno obilaze svoja prijeratna ognjišta.

Sličan incident dogodio se i 15. rujna prošle godine u mjestu Podgajevi, općina Živinice, pred crkvom.

I tada je bio crkveni zbor, kada je nepoznati muškarac došao vozilom, pucao, a potom se udaljio. Poslije izvjesnog vremena se vratio, opet pucao i nestao. Policija ga do danas nije identificirala.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH kažu da su upoznati sa ovim događajem od petka, 2. kolovoza, ali da se čekalo da policija uhiti počinitelja.

“Nismo htjeli da uznemiravamo javnost, već smo htjeli da damo šansu policiji da uhiti počinitelja. Međutim, oni to nisu uradili. Očigledna je namjera da se zaplaše Srbi koji dolaze na proslavu crkvenih slava, obilaze groblja svojih predaka i ruševine neobnovljenih kuća”, rekao je Srni predsjednik odbora Đorđe Radanović.

Radanović je dodao da je očigledno da postoji problem da Srbi nijedan dan ne mogu organizirano proslaviti bilo šta u FBiH.

“Iako Srba u FBiH praktično i nema, poruka i ovima koji dođu za praznike jeste da više ne dolaze”, istakao je Radanović.

Prema njegovim riječima, naročito je zanimljivo da se ovo dogodilo u Tuzlanskom kantonu za koji svi u FBiH govore kako je oličenje multietničnosti, iako u kantonalnoj Vladi, od ukupno 251 službenika, rade samo četiri Srbina, piše Slobodna Bosna.