Home Zanimljivosti Sedam razloga zašto je dobro biti prijatelj prije ljubavne veze

Sedam razloga zašto je dobro biti prijatelj prije ljubavne veze

SHARE
Neka prijateljstva prerastu u romantične veze, a činjenica da su dvoje ljudi bili prijatelji prije nego su postali par može itekako dobro utjecati na njihovu povezanost.

Kolumnistica i savjetnica za veze i odnose April Masini navodi sedam razloga zašto je dobro s nekim biti prijatelj prije nego započnete ljubavnu vezu:

1. Već dosta znate jedan o drugome

Upoznali ste se već na poseban, dublji način, a poznate su vam i činjenice o životu te osobe, njihove kvalitete i mane, želje i hobiji, a znate i što sve on ili ona voli i ne voli, kaže Masini. Dodaje i da ponekad veza koja je prije bila prijateljstvo nosi i manje rizika, jer već znate kakva je osoba s kojom počinjete vezu.

2. Upoznati se s partnerovim životom i navikama

Masini kaže i da je dobro što već znate kakav je njihov život na dnevnoj bazi, posao, obitelj i interesi.

– Ne morate stalno ulagati u odnos s nekim s kim hodate i pitati se je li zaista onakva osoba kakvom se predstavlja – kaže Masini.

3. Možete izbjeći neugodnosti koje se mogu dogoditi kad partnera upoznajete s obitelji i prijateljima

Ne morate ga/ju upoznati s prijateljima i obitelji i odraditi te često neugodne, stresne susrete, jer je prijatelj s kojim ste počeli izlaziti već netko tko je poznat vašem društvenom krugu i vi u njegovom, kaže Masini.

4. Ako imate djecu, i ona će biti manje pod stresom ako počnete izlaziti s nekim koga već poznaju

A ako oboje imate djecu, velike su šanse da vam se i djeca dobro poznaju. To može pomoći da nova ljubavna veza na početku bude manje napeta i stresna za vas i vama drage ljude, kaže Masini.

– Upoznavanje djece jedan je od najvećih izazova kada izlazite s roditeljem. Ali ako ste najprije prijatelji, vaša se djeca vjerojatno međusobno poznaju i situacija je za njih manje komplicirana ili dramatična” –  dodala je.

5. Možda ste već prošli kroz neka teška vremena zajedno

Možda već znate kako se međusobno podržavati u teškim situacijama.

– Kad počnete izlaziti s nekim, možda ćete se pitati što će misliti kad vas vide u ‘lošem izdanju’, kad nemate make up i odjeću za van ili nakon uzrujavanja i plakanja zbog svađe s mamom ili prijateljicom” – objasnila je Masini.

6. Možete preskočiti nespretne faze upoznavanja

Upoznavanje s nekim može biti zabavan i informativan proces – ali ako ste već prijatelji, možete ubrzati taj proces, preskočiti neke tipične probleme i odmah početi učiti više jedan o drugome na dubljoj razini.

– Već znate mnogo o partneru, pa ne morate s tom osobom provesti tri ili  šest mjeseci prije nego ga počnete stvarno upoznavati – objasnila je.

7. Već ste imali vremena izgraditi povjerenje, što je temelj za svaki zdrav odnos

Imali ste dovoljno vremena da se upoznate i uspostavite odnos povjerenja, objasnila je Masini za Insider koja dodaje da se, ako ste počeli s prijateljstvom, vas dvoje vjerojatno već možete osloniti jedan na drugog.