Home Gospodarstvo Porezna uprava pokušala Aluminiju oteti sredstva za isplatu plaća

Porezna uprava pokušala Aluminiju oteti sredstva za isplatu plaća

SHARE

Uprava Aluminija je krajem srpnja najavila kako će radnicima ugašenog giganta biti isplaćene plaće za kolovoz. Sredstva bi trebala biti osigurana od povrata PDV-a, a kada su te informacije došle do pojedinaca u Sarajevu skrojen je plan kako te novce oteti od Aluminija, piše Ero.tel

Kako doznaje Ero.tel, Porezna uprava Federacije BiH poslala je prije nekoliko dana zahtjev Upravi za neizravno oporezivanje BiH da se iznos od povrata PDV-a izravno prebaci Poreznoj upravi FBiH kako bi se na taj način zatvorio dug po osnovu izravnih poreza koje Aluminij ima. Zanimljivo, sve se događalo dok su premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica financija FBiH Jelka Milićević javnosti slali poruke o “prepakiranju” Aliminija i kako će tvornica nastaviti raditi. Teško je vjerovati kako njih dvoje nisu imali informacije o tome kako Porezna uprava pokušava oteti sredstva za isplatu plaća Aluminiju, ali javnost o tome nisu objavijestili. Umjesto toga, ministrica Milićević je poručila onima koji žele ostati u Aluminiju kako će morati biti spremni biti bez jedne, dvije ili tri plaće, odnosno, sve dok se proizvodnja ne pokrene. Takve izjave su vjerojatno posljedica informacije o tome što Porezna uprava pokušava učiniti.

Ipak, federalne kabadahije naišle su na zid unutra Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Kako Ero.tel neslužbeno doznaje, iz UNO BiH im je poslana poruka kako sredstva od povrata PDV-a ne mogu biti prebačena izravno Poreznoj upravi nego isključivo obvezniku.

-Zakon je tu jasan. Sredstva od PDV mogu biti prebačena isključivo poreznom obvezniku i nikome više. Hoće li Porezna uprava kasnije blokadama računa pokušati doći do tih sredstava je pitanje koje se njima treba uputiti. Nama je zakon odredio kome sredstva možemo prebaciti – rekli su sugovornici iz UNO BiH za Ero.tel.

Također, iz ove institucije smo dobili i službeni odgovor na pitanja oko procesa povrata sredstava od PDV-a Aluminiju.

-Obveznik Aluminij iz Mostara je dana 10.07.2019. godine podnio PDV prijavu za mjesec lipanj 2019. godine u kojoj je iskazao porezni kredit. Dan kasnije, dakle 11.07.2019. godine spomenuti obveznik je podnio izmjenjenu PDV prijavu za mjesec lipanj 2019. godine u kojoj je zahtijevao povart PDV-a. Zakonska procedura povrata PDV-a kaže da tvrtke koje su pretežiti izvoznici i podnesu PDV prijavu u kojoj traže povrat PDV-a, isti moraju dobiti u roku od 30 dana od dana podnošenje PDV prijave u kojoj su zahtijevali povrat. Svi ostali obveznici povrat PDV-a dobijaju u roku od 60 dana od dana podnošenja PDV prijave u kojoj su zahtijevali povrat poreza na dodanu vrijednost. U konkretnom slučaju, spomenuti PDV obveznik će dobiti povrat PDV-a u okviru rokova koji su definirani zakonskim i podzakonskim aktima – rekl su iz UNO BiH za Ero.tel.

Neslužbene informacije govore kako Aluminij još neko vrijeme neće dobiti ova sredstva, a radi se o iznosu od oko tri milijuna maraka, jer mu slijedi kontrola Uprave za neizravno oporezivanje. Dok kontrola traje, sredstva se ne mogu isplatiti. Očekivanja su kako će novac, ukoliko kontrola bude pozitivna, ipak biti isplaćena do kraja mjeseca. A samim tim i plaće djelatnicima koji su još uvijek u radnom odnosu.