Home Društvo Ispovijest Kuprešanke koja je nedavno spasila muškarca od utapanja na Kukavičkom jezeru:...

Ispovijest Kuprešanke koja je nedavno spasila muškarca od utapanja na Kukavičkom jezeru: Platila sam skupu cijenu jer sam slijepo vjerovala treneru i ‘doktoru’

SHARE

Prošlog tjedna smo objavili razgovor s Kuprešankom Danijelom Kunom o njenom hrabrom činu na Kukavičkom jezeru u Kupresu kad je hitrom reakcijom s dna jezera izvukla Eniza Muslimovića iz Bugojna te mu spasila život od utapanja.

Na sportskim stranicama Dnevnog lista ipak se bavimo njenim sportskim angažmanom kojim je privlačila pozornost u prethodnim godinama kao jedna od najboljih atletičarki – dugoprugašica u regiji. Danijela se svojim rezultatima u 2017. godini približila statusu olimpijske kandidatkinje za Tokio 2020. godine, ali je poslije pobjede na maratonu u Linzu ipak bila pozitivna na doping testu.

Suradnja skratila suspenziju

Prijetila joj je suspenzija od četiri godine, ali je skraćena na dvije zbog svjedočenja i istekla je upravo nedavno, u mjesecu lipnju.

– Surađivala sam s antidoping agencijama i posvjedočila svoju suradnju s tadašnjim trenerom Igorom Šalamunom u kojeg sam imala potpuno povjerenje kao prethodno iskusnog maratonca. Antidoping agencije su pratile mog tadašnjeg trenera Igora Šalamuna i njegovog prijatelja Borisa Špesa s kojim je surađivao i kojeg je također trenirao, a predstavljao se kao “doktor”. Budući su pripreme i treninzi za maraton u Linzu bili jako naporni i iscrpljujući, nagovarali su me da mi daju “sredstvo za brži oporavak”. Tvrdili su kako će do maratona u Linzu sve biti uredu te da sam jedina koja tako dobre rezultate “trči na cedeviti”, a mogu još puno bolje i brže, pojašnjava Danijela Kuna.

Ističe da je uvijek bila “uzimanja bilo kakvih nedozvoljenih sredstva”, ali joj se dogodilo upravo to.

– Platila sam skupu cijenu jer sam slijepo vjerovala. Nakon što su me Antidoping agencije obavijestile da sam pala na doping testu, moj bivši trener i njegov prijatelj su me nagovarali da kažem kako ne znam kako se to dogodilo, da je sigurno neka namještaljka, da nisam znala i slično. Sve, samo da njih u bilo kojem kontekstu ne spominjem jer to može samo pogoršati stvari. Znala sam kako će biti doping kontrola na tom maratonu te da ću vjerojatno pobijediti i ići na doping kontrolu nakon što je slovenska maratonka Sonja Roman, koja je do 28. kilometra bila vodeća, odustala, priča Danijela.

Pad Šalamuna i Špesa

Poslije toga je preživjela najteži životni period i ogromni obiteljski gubitak (smrt majke).

– Nikoga od njih nije bilo briga za mene, a od mene su očekivali lažna svjedočanstva i da snosim svu odgovornost, što nisam mogla pretpostavljajući kako će i dalje nastaviti raditi isto s nekim drugim sportašima, govori Danijela.

Nakon njenog iskaza antidoping agencije su angažirale tajnog agenta koji je pratio Igora Šalamuna i Borisa Špesa te se uključio u njihov klub.

– Poslije nekog vremena nudili su mu sredstva za brži oporavak i prodaju. Tad su ih uhvatili. Ispostavilo se kako je Boriš Špes davao različita nedozvoljena sredstva maloljetniku i brojnim drugim sportašima. Njega su zatvorili u zatvor, a trenera u kućni pritvor. Dva puta sam svjedočila radi te istrage zbog čega sam imala dosta neugodnosti i uznemiravanja. Daljnje istrage su još u tijeku, ispričala je Danijela Kuna.

Profesionalizam više ne

Danijela je svestrana sportašica koja je bila demonstrator skijanja u BiH, voditelj grupnih programa vježbanja, a strastveno se bavila i paraglidingom, motocrossom i jahanjem. Prethodnih godina je bila jedna od najboljih atletičarki – dugoprugašica u regiji. Nema se namjeru vratiti u elitnu atletiku.

– Na profesionalnu razinu bavljenja atletikom se više ne mislim vraćati jer to zahtijeva puno odricanja i potpunu posvećenost. Možda se vratim rekreativnim utrkama, ali sa jednim sasvim drugim ciljem i humanim doprinosom, kazala je Kuna.