Home Gospodarstvo Vlada spremna pomoći: Hoće li Hercegovci uskoro Ryanairom iz Mostara moći jeftino...

Vlada spremna pomoći: Hoće li Hercegovci uskoro Ryanairom iz Mostara moći jeftino letjeti za Charleroi, Frankfurt i Oslo?

SHARE

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nedavno je izrazila spremnost pružiti financijsku pomoć za pokretanje letova kompanije Ryanair iz Mostara.

Očekuje se da će se uskoro sklopiti ugovor kako bi letovi započeli tijekom ljetne sezone već 2020. godine.

Vlada HNŽ-a nedavno je odobrila i petogodišnji ugovor o subvenciji sa Eurowingsom 2018.

Niskobudžetnoj aviokompaniji dodijeljeno je više od četvrtine milijuna eura godišnje do 2023. za njene sezonske usluge iz Düsseldorfa i Stuttgarta.

Ryanair i Aerodrom Mostar razgovarali su o potencijalnim letovima u nekoliko navrata od 2012.

Prethodno je predloženo da niskobudžetna aviokompanija uvede usluge iz Charleroija, Frankfurta i Osla u peti grad Bosne i Hercegovine.

U narednoj godini se očekuje da će Mostar nakon Banje Luke postati drugo odredište Ryanaira u zemlji.

Aerodrom je trenutno u procesu finalizacije dogradnje zgrade terminala koja je započela u travnju. Radovi na strukturi, koja je povezana sa postojećim terminalom, trebali bi biti gotovi u narednim mjesecima. Projekt, vrijedan gotovo pola milijuna eura, finansirala je Vlada BiH.

Aerodrom Mostar tijekom prve polovine godine imao je 8.489 putnika, što predstavlja smanjenje za 6,4 posto u odnosu na 2018.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson u svom nedavnom postu na blogu je napisao: “Bh. turistički sektor već raste 13 posto godišnje, a mostarski aerodrom praktično miruje. Ljepoti Hercegovine treba nekoliko dana da se vidi, a ipak većina posjetitelja dolazi samo na dan. Ako bi Aerodrom Mostar bio oslobođen stranačke kontrole i radio prema ugovoru o koncesiji poput većine aerodroma u regiji, lako bi mogli privući još mnogo letova i turista”, piše Mostarski.ba