Home Društvo Hoćemo li napokon malo odahnuti? Pripremite se na grmljavinske pljuskove, evo kako...

Hoćemo li napokon malo odahnuti? Pripremite se na grmljavinske pljuskove, evo kako će utjecati na toplinski val koji već danima pritišće Hercegovinu i Dalmaciju

SHARE

Naredni dani donose nam pogoršanje vremena s pljuskovima i grmljavinom, no uz obalu će se vrućine nastaviti premda će toplinski val pomalo popustiti, javlja HRT u svojoj prognozi.
Atmosfera će biti nestabilnija jer iznad prizemnog polja povišenog tlaka po visini pristiže vlažniji zrak u sklopu slabo izražene visinske doline. U takvim okolnostima u istočnoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano, a veća je i mogućnost mjestimičnih pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar uglavnom slab, najviša temperatura bit će između 30 i 32 stupnja.

Promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom, a osobito poslijepodne moguće i lokalno izraženijim pljuskovima, očekuje se u središnjim predjelima. Najniža temperatura oko 19 stupnjeva, a najviša podjednaka današnjoj.

U gorskim predjelima umjereno do pretežno oblačno, također mjestimice s kišom i grmljavinom, dok će na sjevernom Jadranu biti barem djelomice sunčano. Poneki pljusak moguć je u unutrašnjosti Istre i na riječkom području. Puhat će umjerena, podno Velebita ujutro i jaka bura uz umjereno valovito more, a poslijepodne na otvorenom ponegdje sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 24 stupnja u Gorskom kotaru do 31 na moru.
U Dalmaciji će najviša temperatura iznositi do 34 stupnja uz umjerenu opasnost od toplinskog vala. Bit će djelomice i pretežno sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom očekuju se uglavnom u njezinoj unutrašnjosti. Slaba do umjerena bura poslijepodne će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Zbog neugodne vrlo tople noći i dnevne temperature oko 33 stupnja, na jugu zemlje još je velika opasnost od toplinskog vala. Prevladavat će sunčano uz uglavnom slab vjetar – ujutro burin, poslijepodne zmorac.

Bez veće promjene na kopnu će se zadržati sve do ponedjeljka pri čemu pljuskovi i grmljavina lokalno mogu biti i izraženiji, a od utorka se njihova vjerojatnost smanjuje. Vjetar će biti slab, a usto što će biti vrlo toplo i vruće, bit će i sparno.

Na Jadranu će i dalje biti vruće, ali ipak manje nego danas i sutra pa se u Dalmaciji očekuje prestanak toplinskog vala. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a u poslijepodnevnim satima poneki lokalni pljusak s grmljavinom može se proširiti i na obalu.