Home Vijesti NIZ PROMJENA U NJEMAČKOJ: Od većih plaća do zakona koji neće sve...

NIZ PROMJENA U NJEMAČKOJ: Od većih plaća do zakona koji neće sve oduševiti

SHARE

Od nedjelje 1. rujna u Njemačkoj su na snagu stupila nova pravila i zakoni vezani za internetsko bankarstvo, plaće pripravnika u pekarama,  izbjeglice, plastične vrećice…

Neke od promjena stupile su na snagu 1. rujna, dok bi neke trebale biti usvojene tijekom mjeseca.

Od 1. rujna pripravnici koji uče zanat za pekara imat će veće pripravničke plaće. Pripravnici za zanat pekarstva primit će:

1. godina 615 eura (bruto) / mjesečno
2. godina 700 eura (bruto) / mjesečno
3. godina 820 eura (bruto) / mjesečno

ALDI uvodi naplaćivanje plastičnih vrećica na odjelu voća i povrća

Od 1. rujna, odnosno od ponedjeljka 2. rujna, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Njemačkoj ALDI naplaćuje plastične vrećice na odjelu voća i povrća. Po jednoj vrećici kupci će platiti 1 cent.

To je njihov odgovor na kritike da je velika potrošnja plastike u supermarketima. Međutim, prema mišljenju ekologa i ekoloških udruženja poput Deutsche Umwelthilfe, ovaj korak nije dovoljan. Oni predlažu da se te vrećice moraju naplaćivati najmanje 22 centa.

Nova pravila za internetsko bankarstvo i plaćanje na internetu

Od 14. rujna na snagu stupa nova regulativa Payment Service Directive 2 (PSD2). U Zakon su, na osnovi spomenute regulative koja ih omogućuje, uvrštene nove platne usluge: iniciranje plaćanja (Payment Initiation Service – PIS) i informacije o računima (Account Information Service – AIS). Regulativa je donijela to da, u odnosu na prethodne platne usluge, nove usluge osim banaka mogu nuditi i ostali licencirani pružatelji usluga kojima banke moraju omogućiti pristup na račune njihovih klijenata odnosno vlasnika računa koji u banci imaju ugovorenu uslugu Internet bankarstva ako oni to žele.

Novi zakon vezan uz izbjeglice

Pogodnosti koje dobivaju tražitelji azila su promijenjene, jer je promijenjen Zakon o naknadama za tražitelje azila (AsylbLG) koji je stupio na snagu 1. rujna 2019. godine. Pojedine izbjeglice koje žive u zajedničkom smještaju dobit će 310 eura umjesto 318 eura mjesečno pomoći. Za one koji ne žive u zajedničkom smještaju, mjesečni iznos novca smanjuje se s 354 eura na 344 eura. Za djecu u dobi od šest do 13 godina, naknade će biti povećane za 26 eura.

Druga izmjena predviđa da tražitelji azila koji završe stručno osposobljavanje ili studije imaju pravo na pogodnosti nakon 15. mjeseca boravka u Njemačkoj. To do sada nije bilo moguće, zbog čega su mnogi ušli u financijske troškove i odustali od obrazovanja ili obuke iz financijskih razloga. Uz to, tražitelji azila koji volontiraju i dobivaju volontersku naknadu, uz svoje beneficije moći će zadržati i do 200 eura mjesečno, piše Fenix-magazin.