Home Kultura Izjava za javnost Franjevačke provincije Bosne Srebrene prigodom blagoslova kipa fra Anđelu...

Izjava za javnost Franjevačke provincije Bosne Srebrene prigodom blagoslova kipa fra Anđelu Zvizdoviću u Fojnici

SHARE
Franjevci Bosne Srebrene će 13. i 14. rujna 2019. godine u samostanu u Fojnici, skupa sa svojom subraćom iz Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, blagosloviti kip jednog od najznačajnijih franjevaca u povijesti Provincije Bosne Srebrene: fra Anđela Zvizdovića.

Fra Anđeo je prije 555. godina hrabro stao pred najvećeg osvajača toga vremena sultana Mehmeda II. i zamolio ga da poštedi franjevce i ostatak naroda koji je već uvelike stradao prilikom osmanskog osvajanja. Izbor pred kojim se fra Anđeo našao nije bio nimalo jednostavan: pobjeći iz Bosne i povesti narod sa sobom ili ostati uz preostali puk, zaštiti ga i pokušati pronaći neki modus vivendi s novom vlašću koja im je opustošila zemlju i uništila bosansko kraljevstvo. Iza fra Anđela Zvizdovića nije stajao nitko: nikakva vlast niti vojska, ništa osim svijesti o pripadnosti svojoj zemlji i svom narodu i vjere u Božju providnost.

Plod ovog povijesnog susreta bila je povelja, Ahdnama koja je trebala jamčiti opstojnost franjevcima i katolicima u Bosni. Sličnu povelju izdao je isti sultan i deset godina ranije kada je osvojio Carigrad i to pravoslavnom patrijarhu Skolariosu. Time se još jednom pokazalo kako je u vremenima raspada državne vlasti jedini istinski oslonac opstanka naroda bila Crkva.

Premda su kroz čitavo vrijeme osmanske vlasti bili „građani“ drugog reda i obespravljena „raja“ , premda je Ahdnama vrlo često kršena od strane same te vlasti, katolici i franjevci su se pozivanjem na nju i čvrstom vjerom i hrabrošću ipak uspjeli očuvati kroz čitavo vrijeme osmanske okupacije Bosne i Hercegovine te ostati na svojim ognjištima sve do današnjih dana.

Na razini čitavog Franjevačkog reda ove godine se proslavlja 800. obljetnica susreta svetog Franje i sultana Malika al-Kamila koji se dogodio 1219. u Egiptu. Bosanski franjevci se pridružuju obljetnici tog susreta odajući iskrenu zahvalnost i počast liku i djelu fra Anđela Zvizdovića koji je uradio nešto slično kao i sv. Franjo: pošao ususret najmoćnijem vladaru toga vremena i zamolio ga da zemlju poštedi daljnjeg razaranja i pustošenja. Uz vjerni i hrabri katolički puk tih vremena, naše pretke, fra Anđeo Zvizdović je najzaslužniji što je katolička vjera i Crkva ostala i preživjela tolika stoljeća u teškim i mučnim vremenima. Zato mu se ovih dana odužujemo blagoslovom kipa u Fojnici, a istodobno iskazujemo i iskrenu zahvalu čitavom katoličkom puku toga doba koji je nošen hrabrošću i vjerom u Boga ostao i opstao u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Uime Uprave:
Fra Jozo Marinčić, provincijal

JUŽNOSLAVENSKA KONFERENCIJA OFM

SLOVENIJA – HRVATSKA – BOSNA I HERCEGOVINA

FRANJEVAČKA PROVINCIJA SVETOG KRIŽA

BOSNA SREBRENA – SARAJEVO

FRANJEVAČKI SAMOSTAN DUHA SVETOGA – FOJNICA

 

800. obljetnica susreta svetog Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila

555. obljetnica susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda el-Fatiha

Središnji događaj proslave u Fojnici

 

Petak, 13. 9. 2019.

Franjevački samostan Duha Svetoga, Fojnica

15.30   Doček uzvanika i razgledavanje muzeja

17.00   Obraćanje uzvanicima: fra Mirko Majdandžić, gvardijan i gosp. Mile Blažević, kipar

Blagoslov kipa fra Anđela Zvizdovića „Spomenik susreta“, fra Jozo Marinčić, provincijal

Hotel Reumal, Fojnica

18.00   Akademija „Hommage fra Anđelu Zvizdoviću“ u velikoj dvorani

– Pozdravni govor: fra Jozo Marinčić, provincijal

– Prigodan govor: „Susret Zapada i Istoka“, prof. dr. fra Marko Karamatić

– Izabrane pjesme: Zbor bogoslova „Fra Nenad Dujić“, dirigent fra Emanuel Josić

– Dramski komad: Dževad Karahasan, „Kušnje fra Anđela Zvizdovića“, izvode: bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu, režija: Gordana Boban

19.30   Večera u restoranu

 

Subota, 14. 9. 2019.

Franjevački samostan Duha Svetoga, Fojnica

KAPITUL NA ROGOŽINAMA

9.00     Okupljanje fratara i svećenika

10.00   Prigodan govor: „Duhovni lik fra Anđela Zvizdovića“, mons. fra Marko Semren, biskup

12.00   Sv. misu predvodi mons. fra Marko Semren, biskup / homilija dr. fra Ivan Sesar, gen. definitor i izaslanik Generalnog ministra OFM, a u koncelebraciji su provincijali: fra Marjan Čuden (Ljubljana), fra Ilija Vrdoljak (Zagreb), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Marko Mrše (Split), fra Miljenko Šteko (Mostar), fra Josip Blažević (OFMConv), fra Jure Šarčević (OFMCap), fra Ivo Martinović (TOR) i fra Jozo Marinčić (Sarajevo) i svećenici

13.00   Ručak

14.00   Bratski susret i razgledavanje muzeja

17.00   Završetak