Home Crna kronika Širokobriježaninu u kući pronađeno 20 kg duhana i dvije puške

Širokobriježaninu u kući pronađeno 20 kg duhana i dvije puške

SHARE

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Kolobarića (1980.) iz Širokog Brijega, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno skladištenje robe i kazneno djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda te kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema navodima optužnice, Kolobarić se radi stjecanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištio duhan u obiteljskoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrirane za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavao njemu poznatim kupcima, a za koji duhan nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 20 kg, ukupne vrijednosti u iznosu od 51.136,00 KM.

Na navedeni način optuženi je pribavio novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih neizravnih poreza na štetu proračuna BiH.

Također, optuženi se tereti da je u obiteljskoj kući neovlašteno držao dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanske županije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz bh. Tužiteljstva.