Home Kultura Danas u Međugorju 6 mladih fratara polažu svečane zavjete i postaju punopravni...

Danas u Međugorju 6 mladih fratara polažu svečane zavjete i postaju punopravni članovi redovničke zajednice

SHARE

U Međugorju će u nedjelju, pod večernjom svetom misom u 18 sati fratri Hercegovačke franjevačke provincije položit će svečane zavjete.

Oni su: fra Antonio Primorac (župa Humac), fra Marko Bandić (župa Ružići), fra Tomislav Crnogorac (župa Posušje), fra Zlatko Ćorić (župa Mostar), fra Emanuel Letica (župa Bukovica) i fra Andrija Majić (župa Drinovci).

Obred svečanog zavjetovanja predvodit će i svetu misu predslaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko.

Za polaganje svečanih zavjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće u Franjevačkom redu braća su se, kako Statuti predviđaju, pripremala četiri tjedna. Bogoslovi četiriju franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine prvo su se od 28. srpnja do 17. kolovoza pripremali u župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a potom do 23. kolovoza sudjelovali na duhovnim vježbama u samostanu sv. Franje u Rovinju.

Redovnik u privremenim zavjetima nastavlja svoj duhovni i ljudski razvoj kroz teološki i odgojni studij u kući odgoja. Nakon najmanje tri godine života u privremenim zavjetima, na molbu kandidata i odobrenjem Uprave Provincije, polažu se svečani zavjeti. Slavlje svečanih zavjeta redovito se obavlja za vrijeme svete mise u prisutnosti ostale braće kao i po mogućnosti rodbine onoga koji polaže svečane zavjete. Polaganjem svečanih (vječnih) zavjeta osoba postaje punopravni član redovničke zajednice.

Ovim putem čestitamo im i želimo im Božji blagoslov na putu koji su odabrali!