Home Crna kronika ŽIVI ZELENO: 13 NAČINA KAKO MOŽETE SAČUVATI PLANETU ZEMLJU

ŽIVI ZELENO: 13 NAČINA KAKO MOŽETE SAČUVATI PLANETU ZEMLJU

SHARE

U očuvanju okoliša svačija uloga je bitna, a posebice pojedinaca koji uz samo male promjene ustaljenih navika mogu utjecati na prestanak korištenja nekih od okolišno najproblematičnijih materijala. Potrebno je samo malo svakodnevnog truda i rezultati će biti zapanjujući. Donosimo vam način kako možete utjecati na smanjenje zagađenja okoliša.

 

UGASITE I ISKLJUČITE UREĐAJE

Ne koristite svaki dan to sušilo za kosu ili glačalo? Nemojte ih samo ugasiti, već ih i isključite iz utičnice. Kućanski aparati i dalje koriste struju čak i kada nisu upaljeni, stoga bez razloga uzalud trošite energiju. Također, pripazite da vaš televizor bude isključen, a ne samo na stand by – to također crpi nepotrebnu energiju.

NE BLOKIRAJTE TOPLINU

Blokiranje radijatora predmetima kao što su kauč nije energetski učinkovito – to znači da se toplina apsorbira u predmet koji stoji ispred te će soba u konačnici ostati puno hladnija.

ZATVORITE UNUTARNJA VRATA

Ako zatvorite vrata unutar kuće, zarobit će toplinu u svakoj sobi što znači da ćete trošiti manje energije da biste zagrijali svoju kuću.

SUŠITE RUBLJE NA ZRAKU

Ako grijete, nemojte trošiti više energije stavljajući mokro rublje u sušilicu. Iznenadit ćete se koliko se brzo odjeća suši viseći na stalku za sušenje u toploj sobi – i vaša će roba biti puno manje zgužvana nego da se sušila u stroju.

NIŽE TEMPERATURE PRANJA

Pranje odjeće na 30 – 40 stupnjeva štedi značajnu količinu energije i novca. To se događa jer se 90% energije perilice za rublje troši na grijanje vode.

URADI SAM ZAŠTITE OD PROPUHA

Osjećate li da kroz procijepe oko prozora ili vrata struji zrak? Prozori ili vrata koji slabo brtve glavni su uzrok gubitaka topline. Ukoliko niste u mogućnosti kupiti nove prozore, lijepljenjem izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata smanjit ćete toplinske gubitke. Cijena ove trake je 1 KM/m. Ili možete napraviti sami svoje zaštite od propuha tako da pokušate na okvire prozore ili vrata zalijepiti ljepljive trake (načinjene od pjene, plastike ili metala).

NAVUCITE ZAVJESE

Komplet termo ili debelih zavjesa čini čuda zadržavajući toplinu u vašoj kući, stoga kada je vani hladno, navucite ih i neka vam bude ugodno. I obrnuto, kada je sunčano rastvorite zavjese puštajući toplinu unutra. Tako ljeti koristite rolete ili sjenila na prozorima kako bi spriječili direktni upad sunčevog zračenja. U ljetnom razdoblju vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 stupnjeva C. U zimskom razdoblju rolete i zavjese treba koristiti noću kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.

OTVORITE VRATA PEĆNICE

Kad završite s kuhanjem, otvorite vrata pećnice i omogućite da toplina izađe kako bi zagrijala kuću umjesto da samo uzalud potrošite toplinu koristeći napu da ju usiše i ispuše van.

PRILAGODITE ODJEĆU

Prilagodite garderobu godišnjem dobu kako prostor ne biste dodatno grijali radi postizanja osjećaja ugode.

OBOJITE ZIDOVE U SVIJETLE BOJE

Bojite zidove u svjetlije boje jer tamne upijaju svjetlost, a u mračnijim sobama ćete češće paliti rasvjetu i tako trošiti više energije.

NE PALITE RASVJETU DANJU

Rasvjeta u kućanstvima troši 10-15% električne energije! Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo gdje god je moguće, a za ravnomjernu osvijetljenost prostora redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.

PRIPAZITE NA KAMENAC

Kamenac je jedan od razloga povećanja potrošnje energije kod električnih grijača. Ako koristite električne bojlere redovito ih servisirajte jer i mali sloj kamenca na grijaču smanjuje kontaktnu površinu između grijača i vode zbog čega grijač radi duže i troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Pazite na kamenac kod električnih bojlera, kuhala za vodu, perilica rublja i perilica za suđe.

Zatvarajte hladnjak

Hladnjak nikad nemojte držati predugo otvorenim. Otvaranjem hladnjaka dolazi do polaganog izjednačenja temperature u hladnjaku i prostorije zbog čega će se on uključiti kako bi temperaturu doveo na zadanu razinu. Što kraće otvaranje hladnjaka znači i manju potrošnju električne energije zbog hlađenja.

AKO VAM NE TREBA, NEMOJTE NI KORISTITI

Ovo na kraju je i najvažnije pravilo u uštedi energije.

Znači, ako se ne nalazite u nekoj prostoriji tada u toj prostoriji ne treba raditi klima uređaj ili svijetliti svjetlo. Ako niste kod kuće nema smisla da Vam ostane TV ili radio prijemnik uključen.

Značajne uštede u potrošnji energije se mogu ostvariti kroz male korake i promjenu navika potrošača. Ako se dodaju i veće investicije koje bi dodatno doprinijele energetskoj učinkovitosti objekta poput obnove fasade i toplinske izolacije objekta i ugradnje solarnih kolektora za grijanje tople vode ljeti i npr. toplinskih pumpi mogu se ostvariti iznimno velike uštede energije i energenata.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “Živi zeleno” kojeg je podržao Fond zaštite okoliša FBiH”