Home Zanimljivosti Ljepote BiH: Kanjon rijeke Rakitnice

Ljepote BiH: Kanjon rijeke Rakitnice

SHARE

Rijeka Rakitnica izvire na Bjelašnici (1500 metara nadmorske visine), na udaljenosti od 35 kilometara od centra bosanskohercegovačke metropole Sarajeva.

Jedna je od najvećih pritoka rijeke Neretve. Izmedu planina Bjelašnice i Visočice protiče sa jedinstvenom visinskom razlikom (izvor i ušće) na ovim prostorima od 800 m.

Rijeka i selo su dobili ime po vrbi rakiti kojom je gornji tok obrastao. Nakon više od 20 kilometara toka, pitkog od izvora do ušća, koji kreira brojne brzake i slapove, rijeka se ulijeva u Neretvu.

U kanjonu Rakitnice, između planina Bjelašnice s desne i Visočice s lijeve strane, caruje netaknuta priroda, što predstavlja neponovljivu atrakciju i veliki izazov za planinare, ribolovce i druge ljubitelje prirode.

Rijeka pravi niz kanjona, brzaka, slapova, vodopada i mirnih bazena, pa posjetitelji ovoga raja na zemlji doživotno pamte ovaj ugođaj. Rijeka je također bogata endemskom vrstom pastrmke, takozvanom mekousnom pastrmkom.

Početak kanjona Rakitnice se nalazi na nadmorskoj visini od 1120 metara, a njeno ušće u Neretvu je na nadmorskoj visini od 320 metara.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i teškoj pristupačnosti, rijeka Rakitnica predstavlja pravi izazov za planinare, apliniste, ribolovce, ali i zaljubljenike u netaknutu i divlju prirodu.

Medvjedi, vukovi, divlji veprovi, lisice i divlje koze nalaze svoje sklonište u ovom teško pristupačnom kanjonu nesvakidašnje ljepote.

32 vrste endemskih biljaka, cvjetova i drveća živi u ovom majušnom regionu Dinarskih Alpa.

Kristalno čista voda Rakitnice, koju napajaju planinski potoci je pogodna za piće duž čitavog kanjona.

Rakitnicu je moguće posjetiti i istraživati u periodu od svibnja do listopada, turama koje polaze iz Sarajeva ili sa Olimpijskog centra na Bjelašnici.

Svibanj i Listopad su za upoznavanje Rakitnice i njenih veličanstvenih vodopada najbolji period godine.

 

Pozitivne.info