Home Društvo Pehar: Posao spašavatelja može raditi jedino osoba koja je plemenita

Pehar: Posao spašavatelja može raditi jedino osoba koja je plemenita

SHARE

Rijeke hodočasnika koje posjećuju Brdo ukazanja i Križevac u Međugorju povećavaju intervencije koje ima Hercegovačka gorska služba spašavanja Čitluk (HGSS).

Tim je to koji je navikao na rad u teškim uvjetima, na nepristupačnim terenima kako bi pomogao osobama u nevolji bez ikakve novčane naknade.

HGSS Čitluk broji oko 30 članova koji su 24 sata dnevno na raspolaganju unesrećenim osobama. Nastao je prije 6-7 godina kada su početni sastav spasitelja činili pripadnici HGSS-a iz Mostara. Danas su stasali u jedan od najvećih GSS u BiH upravo zbog velikog broja posjetitelja u Međugorju.

Žarko Pehar, pročelnik HGSS-a Čitluk kazao je za Pogled.ba kako svaki drugi dan primaju intervencije od hodočasnika s lakšim ili težim ozljedama.

„Ja radim ovaj posao već 10 godina i imali smo preko tisuću intervencija. Najčešće lakše ozljede su uganuće noge kod hodočasnika dok su neke od većih intervencija sigurno potrage za nestalim osobama. Jedan od opasnijih zadataka je bilo transportirati turistkinju koju je na 1800 metara nadmorske visine ugrizao poskok“, rekao je Pehar.
HGSS se financira od donacija te su tu općine i gradovi koji im uvelike pomažu, ali sve to ne bi bilo dostatno da nije ekipe koja bez ikakve naknade svoje slobodno vrijeme provodi pomažući unesrećenim.

„Posao spašavatelja može raditi jedino osoba koja je plemenita, dobra te koja je predana poslu da spasi druge“, objasnio je Pehar dodajući kako niti jednu intervenciju ne naplaćuju.

Istaknuo je kako često rade edukacije kojima se želi približiti opasnosti koje vrebaju prilikom planinarenje, te često šalju obavijesti za hodočasnike u Međugorju. Savjetuju ih da ponesu dovoljne količine vode kako ne bi dehidrirali, da nose prikladnu obuću te da ne kreću na Brdo ukazanja i Križevac u vrijeme kada je sunce najjače i temperature najviše.