Home Život Djevojka porijeklom iz BiH koju je prije četiri godine pregazio autobus ponovno...

Djevojka porijeklom iz BiH koju je prije četiri godine pregazio autobus ponovno stala na svoje noge

SHARE

Četiri godine od stravične nesreće u kojoj je teško stradala Vanessa Šahinović, mlada austrijska sportašica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ponovo je stala na svoje noge, prenosi Faktor.ba.

 Podsjetimo, u lipnju 2015. godine, u azerbejdžanskom Bakuu, dan uoči prvih Europskih igara koje su održavane u tom gradu, tri djevojke, mlade austrijske sportašice koje su se trebale takmičiti u sinkroniziranom plivanju, ozlijeđene su kada ih je udario autobus. U trenutku dolaska autobusa djevojke nisu vidjele da im prilazi, a vozač je usporio tek nakon što je prešao preko tada 15-godišnje Vanesse, koja je najteže ozlijeđena.

Stavljena je u induciranu komu, imala slomljenu kralježnicu, višestruke prijelome po tijelu… Liječnici su tada tvrdili da je moguće da bude paralizirana. Međutim, Vanessa i njeni roditelji Azra i Safet u protekle četiri godine lavovski su se borili kako bi djevojka ponovo stala na svoje noge. Nakon dugotrajnog oporavka u Austriji te brojim europskim i američkim klinikama, Vanessa je došla u polikliniku Glavić u Hrvatskoj, gdje su njen sportski duh, nesalomljivost i upornost došli do izražaja u višesatnim vježbama na robotskim uređajima za neurorehabilitaciju hoda. Upravo ju je ustrajnost, usprkos stanju paraplegije, i dovela do ostvarenja prvih koraka uz pomoć ortoze i niske hodalice, odnosno prvih koraka nakon teške nesreće.

– Zahvaljujući sportskom duhu, velikom trudu te neurorehabilitaciji na robotskim uređajima, Vanessa je sada puno stabilnija u trupu te samostalnija u svakodnevnim funkcionalnim zadacima, što je bio jedan od ključnih ciljeva i koraka ka samostalnom životu – objavila je prije nekoliko dana poliklinika na svom Facebook profilu, uz emotivan video koji prati Vanessin oporavak. Vanessina borba za oporavak privukla je pažnju brojnih medija.

– Sjećam se da sam bila ispod autobusa i da mi je prelazila preko ruke. Bilo je zastrašujuće, to je trenutak koji nikad neću zaboraviti – rekla je Vanessa nedavno za BBC Sport govoreći o nesreći.

U istom tekstu, otac Safet je s teškim uzdahom kazao da mu se cijeli svijet srušio vidjevši kćerku poslije nesreće. Majka Azra sa suzama se sjetila kada je poslije nesreće posjetila kćerku u bolnici.

– Zatekla sam je kako plače u krevetu, a kosa i jastuk bili su mokri nakon što su joj rekli da više nikada neće hodati s vlastitim nogama. Taj prizor nikad neću zaboraviti, kad mi je rekla: “Mama, ne želim biti u invalidskim kolicima” – prisjetila se Azra Šahinović u razgovoru za BBC Sport.