Home Zanimljivosti Prvi put uočeno da svinje koriste oruđe POGLEDAJTE VIDEO

Prvi put uočeno da svinje koriste oruđe POGLEDAJTE VIDEO

SHARE

Već je otprije poznato da su svinje vrlo inteligentne životinje, no sada su znanstvenici otkrili kako se znaju koristiti i alatom, što je umijeće koje je vrlo rijetko prisutno među životinjama.

Svinje su u ljudskoj zajednici popularne već dulje. One su, naime, dobri subjekti za testiranje lijekova jer njihov organizam ima dosta sličnosti s našim, pouzdane su i voljene terapijske životinje, mnogi ih vole držati i kao kućne ljubimce, a sada su znanstvenici uočili kako imaju još jednu zadivljujuću sposobnost – znaju koristiti oruđe, piše CNN.

Štapovima kopaju gnijezdo

Tijekom najnovijeg istraživanja, stručnjaci su primijetili da obitelj kritično ugroženih visayanskih bradavičastih svinja (Sus cebifrons) koristi štapove kako bi iskopala i izgradila gnijezdo.

Svinje inače nisu poznate po gradnji gnijezda, a pogotovo nisu poznate po sofisticiranoj upotrebi alata. Znanstvenici su smatrali kako ta životinja ne može razviti umijeće korištenja oruđa zbog velikih njuški i nedostatka prstiju. No koautorica studije, ekologinja Meredith Root-Bernstein, uočila je u pariškom zoološkom vrtu kako bradavičasta svinja imena Priscilla radi baš to, kopa zemlju štapom u ustima, prenosi Index.hr.

“Sakupila bi hrpu lišća, premjestila tu hrpu na drugo mjesto i onda kopala tapom”, napisala je Root-Bernstein u svojim prvotnim promatranjima.

“U jednom je trenutku uzela ravan komad kore drveta, veličine oko 10 cm x 40 cm, koji je ležao na toj hrpi, i držeći ga u ustima njime kopala, podizala i gurala tlo”, dodala je.

Cijela obitelj koristila oruđe

Root-Bernstein i njezini kolege ponovno su posjetili pariški zoološki vrt 2015., 2016. i 2017. godine, ovoga puta u sklopu službenog istraživanja, kako bi pomoću utjecaja na okoliš, odnosno dodavanjem predmeta, vidjeli hoće li Priscilla i njezina obitelj reagirati na alate.

Prve godine, svinje se nisu koristile oruđem, no sljedećih su godina Priscilla i njezino žensko potomstvo spremno primili štapove i s njima kopali i gradili gnijezdo. Kopati je počeo i Priscillin brat Billie, iako su njegovi pokušaji izgledali nespretno u usporedbi s članovima ženske grane obitelji, napisali su istraživači.

Znanstvenici su primijetili kako je kopanje štapom manje učinkovito nego kopanje njuškama te su se zapitali zašto ove svinje to uopće rade. Mada za sada ne znaju sa stopostotnom sigurnošću, pretpostavljaju da se radi ili o osjećaju unutarnjeg zadovoljstva i nagrade ili je takav način kopanja zaista koristan za izgradnju gnijezda, samo nama ljudima nije očito zbog čega.

Istraživanje naziva “Context-specific tool use by Sus cebifrons” objavljeno je u časopisu Mammalian Biology.