Home Gospodarstvo Hercegovački med ode u Švedsku

Hercegovački med ode u Švedsku

SHARE

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u tu zemlju trebao biti plasiran najakasnije za petnaestak dana, rekao je Srni direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina.

Prvi kontingent meda od 500 kilograma prošao je sve analize koje su pokazale da je ovaj hercegovački proizvod vrhunske kvalitete, a da bi u potpunosti sve bilo spremno za plasman ostali su još manji administrativni poslovi.

“S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer hercegovačkom medu, punom ljekovitih trava i bilja, rijetko koji može konkurirati”, naveo je Dutina.

Napomenuo je da je za početak dogovoren plasman 500 kilograma meda koji je isključivo otkupljen od lokalnih trebinjskih pčelara, te da ne sumnja da će potražnja za ovim, ali i drugim proizvodima iz “Hercegovačke kuće” kojom gazduje Agragni fond, u sljedećem razdoblju biti još veća.

“Naš plan je da otvorimo `Hercegovačku kuću` i u Beogradu što bi, s obzirom na strukturu turista, značilo i prodor tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine u neke druge zemlje”, istaknuo je Dutina i naglasio da bi se na taj način stvorili i uvjeti za još veći otkup, što bi ovdašnjim proizvođačima olakšalo plasman proizvoda.

Agrarni fond i grad Trebinje prošle i ove godine realizirali su, između ostalog, tri programa podrške pčelarima početnicima za proširenje pčelinjaka.

Trebinjski pčelar Lazar Sorajić, koji svoj med plasira u “Hercegovačku kuću”, rekao je da nije znao da će ovaj ljekoviti proizvod putovati za Švedsku, ali da se nada da će Šveđani, kada se uvjere u kvalitetu meda, biti zainteresirani i za druge tradicionalne proizvode sa ovog područja.

“Zahvalni smo Agrarnom fondu i gradu Trebinju što, putem različitih vidova pomoći, daju šansu poljoprivrednim proizvođačima i motiviraju ih da se bave poljoprivredom”, dodao je Sorajić, prenosi Srna.