Home Politika U Hrvatskoj se za predsjednika kandidira i čovjek za kojeg ni Google...

U Hrvatskoj se za predsjednika kandidira i čovjek za kojeg ni Google nikad nije čuo

SHARE

Iako još uvijek nije poznat točan datum predsjedničkih izbora, svi pokazatelji su kako će to biti nekoliko dana prije Božića, odnosno 22. prosinca. Bez obzira na to, mnogi su već zagazili, poput Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića ili Miroslava Škore, u ozbiljnu pretkampanju.

Kampanja počinje onda kada kandidati skupe 10.000 potpisa, čiju će vjerodostojnost provjeriti Državno izborno povjerenstvo (DIP), a početak skupljanja potpisa, za koje kandidati imaju vremena 12 dana, ovisi o definiranom datumu izbora, koji čekamo, piše Direktno.

Kandidatima se mogu smatrati tek onda kada kandidatura bude valjana. Puno je tu mogućih kandidata, pa tako već neko vrijeme čitamo o raznim komičarima, starletama i sličnima koji pretendiraju na predsjedničku fotelju, no ozbiljnost namjere kandidature iskazuje se, među ostalim, i otvaranjem službenog računa za financiranje kampanje, koji mora biti transparentan. Osim toga, predsjednički kandidati naknadno moraju priložiti i račune iz pretkampanje ako je postojala.

“Svi troškovi nastali prije službenog početka izborne promidžbe, a u svrhu izborne promidžbe izbornog sudionika, moraju biti prikazani u financijskim izvještajima za financiranje izborne promidžbe”, pišu iz DIP-a.

Člankom 31. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propisano je da su kandidati, odnosno osobe koje se namjeravaju kandidirati, dužni otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe, najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije ga mogu otvoriti šest mjeseci prije roka predviđenog za održavanje izbora.

Slijedom toga, Direktno je poslao upit Državnom izbornom povjerenstvu DIP, jer ih je zanimalo tko sve od mogućih kandidata za Pantovčak ima ozbiljne namjere, odnosno tko je sve otvorio poseban račun.

Tko je Ilija Mažar?

Za neka imena znalo se i prije, no jedno je nemalo iznenađujuće, budući da je na popisu ime osobe koje nikome nije poznato, pa ni internetskim tražilicama.

“Poseban račun do sada je otvorilo osam osoba koje su iskazale namjeru kandidirati se, a to su Dejan Kovač, Zoran Milanović, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović i Ilija Mažar”, rekli su u DIP-u.

Iako se mnogi mogući kandidati prikazuju ozbiljnima, dobar broj ih nema otvoren poseban račun, no jedno je ime itekako iznenadilo – ono posljednje u DIP-ovom odgovoru. Postavlja se legitimno pitanje: Tko je tajanstveni kandidat Ilija Mažar?

Politički je, ali i javnosti potpuno nepoznat, na društvenim ga mrežama nema, barem ne pod tim imenom, a sasvim je nepoznat i sveznajućem Googleu.

Iz Direktnog su dodatni upit poslali i DIP-u, ali do zaključenja teksta nisu dobili odgovor.

Ipak, Ilija Mažar ima otvoren poseban račun za financiranje predsjedničke kampanje, što daje naslutiti kako postoji i realna mogućnost da se uistinu i kandidira na izborima, odnosno skupi 10.000 potpisa i preda ih DIP-u.