Home Politika Predsjednici RH u Sjedinjenim Američkim Državama uručena nagrada za životno djelo

Predsjednici RH u Sjedinjenim Američkim Državama uručena nagrada za životno djelo

SHARE

Hrvatska predsjednica provela je 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama. Na svečanoj ceremoniji u Arlingtonu uručena joj je nagrada za životno djelo Udruge Fulbright.

Kolinda Grabar-Kitarović bila je stipendistica prestižnog akademskog programa američkog State Departmenta od 2002. do 2003. godine, a nagrada joj je dodijeljena zbog “iznimnih postignuća i doprinosa u diplomaciji i javnoj službi”.

Na Sveučilištu George Washington Kolinda Grabar-Kitarović provela je akademsku godinu posvećenu međunarodnim odnosima i suvremenim sigurnosnim izazovima. U Washington je stigla nakon diplomatskog mandata u Kanadi, a njezin boravak na uglednom sveučilištu ostavio je trag.

– Bila je odličan student, upoznala je mnogo ljudi i uspostavila odnos s američkim narodom. I to je stvarno važno. I kada smo razmišljali o ovogodišnjim dobitnicima nagrade za životno djelo koje želimo dati polazniku našeg programa, složili smo se da je ona savršen odabir, rekao je izvršni direktor Udruge Fulbright John Bader.

 

U Arlingtonu bila je to večer trijumfa i priznanja za Kolindu Grabar-Kitarović.

– Ovom nagradom Udruga Fulbright večeras odaje počast istaknutoj političarki za njezino čelništvo u NATO-u i snažnu posvećenost ne samo transatlantskoj zajednici, već i vrijednostima te zajednice, izjavio je Reuben Brigety, dekan Elliott School of International Affairsa.

Nagradu za životno djelo, koju je Udruga ove godine dodijelila i uglednoj novinarki Melissi Block te nagrađivanom arhitektu Jamesu Polsheku, Grabar- Kitarović posvetila je svojoj obitelji i Hrvatskoj.

– Mojoj zemlji koja je toliko uložila u mene, mom voljenom narodu koji je u djeliću vremena, promatrano s gledišta povijesti čovječanstva, toliko postigao i postao uspješan primjer složenog tranzicijskog procesa, i koji će postići još mnogo više, izjavila je Grabar-Kitarović.

Govorila je o tome što je Fulbrightov program značio za nju, o svojoj viziji liderstva, izazovima današnjice, principima u koje vjeruje- kredibilnosti, dosljednosti i hrabrosti.

Program Fulbright začet je nakon 2. svjetskog rata. Inicirao ga je senator William Fulbright u vremenima kaosa i podjela, vjerujući da se diplomacija vodi na mnogim razinama. Od tada je program završilo više od 380 tisuća polaznika iz SAD-a i više od 160 zemalja svijeta. Među njima je 37 onih koji su postali čelnici svojih država.