Home Crna kronika Prije 50 godina razorni potres pogodio Banjaluku

Prije 50 godina razorni potres pogodio Banjaluku [video]

SHARE

Banjaluku je na današnji dan, 27. listopada 1969. godine, pogodio najrazorniji potresu njenoj povijesti u kojem je smrtno stradalo 15 osoba, a 1.117 teže i lakše ozlijeđeno.

Tih dana, 26. i 27. listopada grad na Vrbasu je pogodila serija potresa, od sedam do blizu devet stupnjeva Merkalijeve ljestvice, da bi najrazorniji bio onaj koji se dogodio u 9 sati i 11 minuta ostavivši pustoš iza sebe.

U potresu je poginulo 15 osoba, a materijalna šteta je bila velika. Prema dostupnim podacima, potpuno je uništeno 86.000 stanova. Tadašnje gospodarstvo je pretrpjelo značajne gubitke, a grad je ostao bez struje i vode.

Kako svjedoče preživjeli, Banjaluka je izgledala kao da je na nju bačena atomska bomba, a ljudi su danima bili na ulicama. Ubrzo je uslijedila rekonstrukcija i sanacija objekata.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Europe i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge. Novu zgradu Gimnazije, Banjaluci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski” bugarski narod…

Na banjalučkom Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao s radom 27. listopada 1969. godine u 9.11 sati, koji stoji kao podsjetnik na strašni potresu gradu na Vrbasu.